Hoppa till huvudinnehåll

Fartdårar är en fara för paddlare

Paddlingsläger i Lovisa
Paddlingsläger i Lovisa Bild: Yle/Sune Bergström paddlingsläger

Fortkörning med vattenskoter eller båt leder till farliga situationer intill Fölisön i Helsingfors. Problemen började redan i höst då hastighetsskylten i sjöleden utanför Mejlans, på östra sidan av Fölisön gick sönder. Flera paddlare håller till i farleden och fartbegränsningen är egentligen 20 kilometer i timmen.

Enligt lokala kanotföreningar har det sedan dess uppstått många farliga situationer där folk kört allt för fort med vattenskoter hotfullt nära paddlare.

- Om någon kör 60 kilometer i timmen med en vattenskoter åker den en kilometer i minuten. Om en paddlare då är 500 meter ifrån tar det endast 30 sekunder innan de möts. 30 sekunder är en väldigt kort tid att hinna reagera och till exempel med lampor visa var man är, säger Risto Fagerholm vid Helsingfors Kanotklubb.

Staden har lovat en ny skylt

Enligt Fagerholm är det många som kör med hyrda vattenskotrar utanför Fölisön, och de känner inte alltid till farleden så bra.

- Det är ett vilt område nu när där inte finns en hastighetsskylt, då tror folk att man får köra hur fort som helst.

Paddlare hoppas nu på en ny skylt. Helsingfors stad underhåller och äger sjöleden och enligt stadens arbetstagare läggs en ny hastighetsskylt upp redan nästa vecka.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen