Hoppa till huvudinnehåll

Förfalskningar minskar tack vare e-recept

I fjol hämtades 53 miljoner recept ut från de finska apoteken. Av dem var 40 procent elektroniska recept. I takt med att användningen av elektroniska recept ökar, så minskar också receptförfalskningarna.

Enligt apotekarförbundets statistik förfalskades i fjol 1336 recept, vilket är 300 förfalskningar färre än år 2012.

Svårt att fuska i elektroniska systemet

Pappersrecepten har varit lätta att kopiera, berättar apotekaren Bengt Mattila på Apoteket Svanen i Helsingfors.

- Man har fått tag på ett originalrecept och så kan man scanna tio stycken och hämta ut [medicin] med dem, säger Mattila.

Det elektroniska systemet är svårare för vanliga dödliga att knäcka, eftersom bara hälsovårdspersonalen och Folkpensionsanstalten har tillgång till recepten då.

Det krävs ett certifikatkort för att logga in i receptcentralen och göra ändringar i läkemedelsföreskrifterna. Dessutom är det bara läkaren som kan göra ändringar i själva receptet.

- Det är nästan omöjligt, skulle jag säga, att förfalska ett e-recept. Man kommer inte in i systemet så att säga. Läkare, sjuksköterskor, apotekspersonal har sina egna koder, sitt eget certifikatkort, för att identifiera sig, säger Mattila.

Varje gång man registrerar sig med certifikatkortet lämnar man ett spår i receptcentralen.

- Vid behov kan man se vem som varit där inne och tittat på någonting eller expedierat någonting, så det är en sorts extra kontroll det också, säger Mattila.

Läkare får bättre koll på medicinering

I det nya systemet kan läkaren också se vilka mediciner som skrivits ut av andra läkare. Läkarkåren får därmed en bättre helhetsbild över patientens medicinering och det blir svårare för patienten att fuska sig till flera recept genom att besöka många olika läkare.

Mycket ska till innan man kan förfalska recept inom det elektroniska systemet, tycker apotekaren.

- Då ska nog ganska många inom hälsovårdssektorn vara inblandade. Det har kanske funnits något exempel där någon inom hemsjukvården har stulit ett sjukförsäkringskort. Det är kanske en brist som kan uppstå, säger Mattila.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes