Hoppa till huvudinnehåll

Livet på bondgården är tidlöst

Sex dagar gamla kalven Albin
Sex dagar gamla kalven Albin Bild: Yle/Patrick Stenbacka veckans vykort

På egna gården i Rimal i Korsholm bestämmer Håkan Back när och vad han arbetar med. I bland får gården tillökning - som då kalven Albin föddes för några dagar sedan.

Håkan Back
Håkan Back Håkan Back Bild: Yle/Patrick Stenbacka veckans vykort

På bondgården i Rimal Korsholm flyger flugor kring viftande svansar. I hagen står nyfikna kor på rad och tuggar samtidigt i sig av höet. Här huserar familjen Back. Vid rodret står pappa Bjarne, men tanken är att sonen Håkan snart ska ta över gården.

Med andra ord pågår ett generationsskifte på gården i Rimal. Att ta över gården är självklart för Håkan. Ett liv på gården där magen bestämmer när det är dags att ta paus är precis vad han vill.

- Alltid finns det något att syssla med här och jag gör allt när jag vill och i egen takt. Det enda jag vet är när det är mat- och kaffedags. Vad klockan är hör jag via radion, säger Håkan Back.

Bondyrket har en avigsida. Det är inte längre att bara göra saker när man känner för det, som Back uttrycker det. Arbetet kräver planering och pappersarbetet tvingar allt mer byråkratiskt arbete.

- Det är det värsta. Kontorsjobbet när jag ska sitta med papper och saker ska kryssas i. Allt ska vara klart när granskarna sedan kommer men det kräver mycket tid.

Mycket arbete på gården

Håkan Backs bild på nyfödde kalven Albin är Veckans vykort. Med svajiga ben ställde Albin sig upp då han placerades på fyrhjulingens släpvagn.

Tryggt vilande på en bädd av hö inne i ladugården är Albin troligen helt ovetande om det pappersjobb och arbete som han tillför Håkan Back.

- Visst är det mycket att stå i. När andra pratar om att fira veckoslut eller ta semester så vet vi här inte om något sådant. Vi jobbar på hela tiden. Alla dagar. Året runt och det är det bästa som finns, säger Back och torkan bort svetten under kepsen.

Bondgården är ekologisk. Det är det enda rätta, säger Back. Men det ställer krav på bonden. Bland annat använder de inte bekämpningsmedel överhuvudtaget. Istället är det andra metoder som gäller.

Ute på ängen står mjölkkorna i stora klungor. Om några veckor kommer det fler kalvar till gården.

- Korna påverkas av värmeböljan och vi försöker ge dem så mycket skugga vi kan. Kalvarna ja. Jo det ska ju komma kalvar som ökar mjölkmängden om det överhuvudtaget ska bli till något här på gården, ler Håkan Back.