Hoppa till huvudinnehåll

Norovirus orsak till Molnträsksjukan?

Simstrand på sommaren
Simstrand på sommaren Bild: YLE/Hanna Sihlman Sibbo,simning,molnträsk

Det kan vara norovirus som orsakar magsjuka hos dem som simmat i Molnträsk i Sibbo. Det misstänker hygieniker Seija Heikkinen på hälsoskyddet i Borgå. Symptomen passar in på norovirussmitta. Ett hundratal personer har nu insjuknat.

På torsdagen började anmälningarna strömma in till hälsoskyddet om magproblem efter en simtur i Molnträsk. Vattenprov togs från träsket, de första resultaten är klara. De visar att det åtminstone inte är E-colibakterier som orsakar magsjukdomen.

Flera resultat väntas nästa vecka. Vattnet undersöks också med tanke på norovirus och adenovirus.

När många mänskor simmar i ett grunt träsk med varmt vatten sprider sig bakterier och virus lätt, säger hygieniker Seija Heikkinen. Hälsoskyddet uppmanar folk att undvika att simma i Molnträsk tillsvidare.

De som fått magsymptom ska kontakta hälsovårdscentralen