Hoppa till huvudinnehåll

Så här fotar du på allmän plats

Bild: JULIAN STRATENSCHULTE/EPA bild på nätet

Att fotografera bikinibrudar på stranden och barn på torget är fullständigt lagligt. Det är först vid användningen som bilderna som det kan bli trubbel.

Erik Åhman, fotograf på Vasabladet, guidar oss genom reglerna av fotografering på allmän plats.

- I Finland är det väldigt fritt när det kommer till fotografering. Alla får fota alla på allmän plats, vilket vi ska vara väldigt tacksamma för. Att vi till exempel får fota poliser och myndigheter i sitt arbete utgör grunderna för ett demokratiskt samhälle.

Vad gäller i affären?

- I en affär får butiksinnehavaren själv ta ställning till huruvida fotografering ska vara tillåtet eller inte.

Vad gäller på barer och restauranger?

- Där gäller samma regel som i affärer. Barägaren bestämmer själv, men de flesta som verkar inom den här branschen vet att det skulle innebära mycket jobb att kontrollera folk som tar festbilder, så på de flesta platser får man fota helt fritt, men de har möjligheten att be sig lämna platsen om de anser att du fotar på fel sätt eller är där i opassande syfte.

Vad gäller på stranden?

- En strand är en allmän plats och alla får fotografera fritt. Både barn och vuxna. Här gäller inga skilda regler för barn och vuxna.

Får man publicera bilder på vem som helst på sociala medier?

- Så länge det inte är en kränkande bild, är det okej. En bild blir kränkande när personen kan identifieras på en bild och själv upplever att det är en kränkande bild. Det är alltså först i publiceringsskedet som det kan bli trubbel. Att ta en bild i dokumenteringssyfte är helt okej, men att publicera den och göra narr av personen i fråga kan bli problematiskt.

Låt oss säga att en person springer naken på torget - är det okej att fota och lägga på Instagram?

- Absolut, om någon springer naken på offentlig plats, så är det fritt fram att lägga upp. Däremot är det förbjudet att lägga bilden i en kränkande kontext, att till exempel tillägga "Kolla, vilken tjockis! Kolla vilken gräslig baddräkt!".

Kontexten är avgörande

Erik Åhman ger den amerikanska sajten People of Walmart som exempel. Där läggs det upp människor som shoppar på Walmart i väldigt speciella, och tidvis rätt så lustiga utstyrslar. Eftersom personerna på bilden inte går att identifiera är den också enligt finsk lagstiftning 100 % laglig. Erik tycker att alla bilder får fotograferas. Inga bilder är för kränkande för hans kamera.

- Det är vad du gör med bilden som är avgörande. Jag ser ingen dåligt med att fotografera en berusad person på öppen gata. Det kan finnas något estetiskt i allt. Alla bilder kan användas i rätt kontext. Så länge du är tydlig och öppen med sina avsikter brukar de flesta inte ha något emot att bli fotograferade.

Hör mer om fotograferande på allmän plats i Myteriets fredagspodd!