Hoppa till huvudinnehåll

Pop att blogga inför bröllopet

Då allt mer tid läggs ner på planering av bröllop ökar också bröllopsbloggens popularitet. I början av september ska Anniina Jaakkonen gifta sig men på nätet har läsare kunnat följa med bröllopsförberedelserna ända sedan våren 2013.

Bröllopsbloggarnas popularitet har tagit fart de senaste åren och bloggare som Yle Nyheter talat med ser skrivandet som en del av bröllopsfirandet. En av dem är Anniina Jaakkonen som driver bloggen As long as we're happy.

– Idén till bloggen kom från att jag ville bespara min pojkvän från den värsta bröllopshysterin. Dessutom ville jag ha en urklippsbok i elektronisk form som också andra drar nytta av, säger Jaakkonen.

Anniina Jaakkonen driver bröllopsblogg
Anniina Jaakkonen och Karri Linnoinen. Anniina Jaakkonen driver bröllopsblogg bröllopsblogg

Precis som en urkilppsbok så kommer bloggen ännu att fortsätta uppdateras efter själva bröllopet. Jaakkonen tänker åtminstone hålla bloggen aktiv fram till årsskiftet och uppdatera den med bland annat bröllopsbilderna.

Hon berättar att skrivandet både underlättat planeringen inför bröllopet och fungerat som terapi.

– Det bästa har varit andra bloggares kommentarer och det stora stöd som de gett mig. På bloggen kan jag avreagera mig och då är jag inte lika stressad hemma eller bland vänner. Alla mina vänner kanske inte skulle vara lika intresserade av det eviga bröllopssnacket.

anniina jaakkonen, bröllopsblogg, karri linnoinen,
Bloggen As long as we're happy. anniina jaakkonen, bröllopsblogg, karri linnoinen, bröllopsblogg

Brudar inspireras av varandra

Sari Yli-Salomäki, chefredaktör för bröllopstidningen och webbsidan Häät, berättar att det är stödet från andra bloggande brudpar som är huvudorsaken till att allt flera börjar skriva.

– Att byta ideér och inspireras av andras bröllop är mycket populärt. Bloggarna ersätter nu de diskussionsforum som tidigare tagit upp bröllopsfrågor.

Blogilista.fi finns närmare 200 bröllopsbloggar listade, men alla är inte aktiva längre.

– Bröllopsbloggarna började dyka upp 2010 men det är först de senaste två åren som de har blivit så här populära. Bröllopsbloggar är bara aktiva mellan ett och tre år så det är svårt att uppskatta hur många aktiva bloggar det finns i dag, men det rör sig om hundratals, säger Yli-Salomäki.

Trots att det blivit vanligare att blogga inför bröllop är brudgummarna så gott som osynliga i bloggvärlden.

– De allra flesta bröllopsbloggarna drivs av kvinnor, säger Yli-Salomäki.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes