Hoppa till huvudinnehåll

Konst på Piphyllan i Ekenäs

Plansch Piphyllan
Ett nytt galleri har öppnats i Ekenäs. Plansch Piphyllan Bild: Yle/Monica Slotte piphyllan,Ekenäs

Ekenäs har fått ett nytt konstgalleri; Galleri Piphyllan på Stora Kyrkogatan 20. Konsten flyttar in bland digitala medier högt uppe under taket i det så kallade Pentik-huset invid torget.


Monica Javanainen är vd för webbproduktionsföretaget J&Co Digital. Hon ansvarar också för ett kluster av digitala och kreativa aktörer i Raseborg.

Monica Javanainen öppnar konstgalleri på sitt kontor
Monica Javanainen Monica Javanainen öppnar konstgalleri på sitt kontor Bild: Yle/Monica Slotte piphyllan

Varför då namnet Piphyllan kan man fråga sig.

- Vi har funnits här i två år nu och behövde ett namn för våra lokaler. Här uppe i huset har företagaren Jukka "Tiku" Tiainen haft sitt kontor. Han brukade säga att vi träffas "piippuhyllyllä". Vi fick låna uttrycket och översatte det till svenska.

interiör takkupol
Vackert tak frilagt interiör takkupol Bild: Yle/Monica Slotte pentik-huset,Ekenäs

Ett par firmor samsas om utrymmet på översta våningen i det så kallade Pentik-huset invid torget. De ägnar sig åt digitala och sociala medier och marknadsföring, webbsidor och spel.

Grafikern Mirka Johansson från Karleby ställer som första konstnär ut sina verk på Piphyllan. Hon kommer liksom Monica Javanainen från Karleby, hon var bekant och erfaren och valet var därför lätt.

Varför då konst på ett webbkontor?

- Jag tror att det är jätteviktigt att vi har kreativitet och kreativa människor omkring oss. Vi samarbetar ofta med olika slags konstnärer och en konstnärlig miljö är viktig för vårt arbete. Vi hoppas kunna skapa ett ekosystem av kreativa aktörer, säger Monica Javanainen.

Läs också