Hoppa till huvudinnehåll

Kraftigt åskväder orsakade 64 utryckningar i Vasa-området

Trafikstopp då Vasklotbron översvämmades av regnmassorna.
Trafikstopp då Vasklotbron översvämmades av regnmassorna. Trafikstopp då Vasklotbron översvämmades av regnmassorna. Bild: Pekka Sjöberg vasklotbron

Åskvädret orsakade 36 utryckningar under en och en halv timme i Vasa, Korsholm och Malax. Trafiken på Vasklotbron stod så gott som stilla under en del av eftermiddagen, två byggnader antändes och gator och källare svämmade över till följd av det kraftiga ovädret som drog över Vasa. Se ett klipp från Munsmo där blixten slår ner!

Regnvädret orsakade översvämning på Kaffehuset August.
Uteserveringen översvämmades på Kaffehuset August. Regnvädret orsakade översvämning på Kaffehuset August. Bild: Insändarbild Ilkka Puikkonen kaffehuset august

Ovädret tog både trampolin och lekstuga
Ovädret härjade i Solf. Ovädret tog både trampolin och lekstuga Bild: Insändarbild Tom Kecklund åskväder
Över 500 blixtar och 36,5 mm regn föll i Vasa under en timme på måndag. I vindbyarna var styrkan över 26 sekundmeter rapporterar jourhavande meteorolog Joonas Moilanen på Meteorologiska institutet.

Intensivt på räddningsverket

- Vi fick in 36 larm under en och en halv timme, säger jourhavande räddningschef Tero Mäki. Åskvädret slog till i två repriser och det är mycket ovanligt.

Vespa på Vasaesplanaden
Vespa på Vasaesplanaden. Vespa på Vasaesplanaden Bild: YLE/Joni Kyheröinen åskväder

Det första åskvädret slog till vid klockan 15.30 och pågick i en och en halv timme. Efter en liten paus brakade ovädret loss igen. Ett egnahemshus näst intill totalförstördes i Korsholm och en gårdsbyggnad brann i Sundom. Övriga tillbud var markbränder i Petalax och Österhankmo, översvämningar på vägar och i källare, automatlarm och några träd som föll omkull i ovädret.

Totala antalet räddningsuppdrag på grund av åskan och regnet var 64 stycken av vilka 11 var släckningsuppdrag, 13 automatalarm 13 och 39 fall av skadebekämpning meddelade Räddningsverket strax innan klockan 21 på måndag.

Kontakt med Vasa stad

Räddningschef Tero Mäki säger att Räddningsverket fört diskussioner med Vasa stad och stadsdirektör Tomas Häyry.

- Vi håller på med normala åtgärder som att tömma vatten där det svämmat över och att få avloppsbrunnarna att dra. Vi har naturligtvis en höjd beredskap från stadens sida. Tillsvidare har vi inte fått in allvarligare rapporter, eller rapporter om personskador. Men vi är beredda att rycka in, säger stadsdirektör Häyry.

Stopp på Vasklotbron

- Trafiken på Vasklotbron står för tillfället stilla i riktning in mot stan, de som kör ut mot Vasklot och Sundom kan ta sig fram i cykelfilen, sa Pekka Sjöberg, som skickade in sin bild från bron. Då var klockan fyra.

Regnet orsakade problem bland annat på Brändövägen.
Regnet orsakade problem bland annat på Brändövägen. Bild: Yle/Joni Kyheröinen regnoväder

Bilarna körde upp på gångbanan för att komma undan vattenmassorna.
Bilarna körde upp på gångbanan för att komma undan vattenmassorna. Bild: Yle/Joni Kyheröinen regnoväder
På Brändövägen fick bilarna lov att vara försiktiga när de körde genom den enorma pölen med vatten som samlats. Också där svängde vissa upp på gångbanan för att ta sig fram.

Det kraftiga regn- och åskvädret började strax efter klockan tre och höll på fram till halv fem. Ett efterlängtat regn kan tyckas, men lite väl kraftigt kanske. Andra akten började runt halv sex och fortsatte i ungefär 45 minuter.

Blixtnedslag i Munsmo

På vår Facebooksida hittar du ett klipp från Munsmo i Korsholm där blixten slår ner alldeles i närheten: Blixtnedslag i Munsmo

I Närpes och Kristinestad har man än så länge klarat sig undan ovädret. På Facebook skriver en Kristinestadsbo att det är hela 42 grader på terassen.

Strömavbrott på flera områden

På Vasa Elektriskas felanmälan tutade det upptaget under eftermiddagen. Telefonsvararen meddelade om elavbrott i Vasas västra stadsdelar, i östra Korsholm, på Kapellbacken, Koskö i Kvevlax samt i Petsmo.
På kvällen vid klockan 19 rapporterades om elavbrott i Yttermalax, Malaxskären, Yttersundom, Sundom skärgård, Petsmo, Vallvik och Bockören och Bofjärden i Petalax.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten