Hoppa till huvudinnehåll

Rinne: Inga ytterligare nedskärningar

Antti Rinne på tisdagen den 5.8
Antti Rinne på tisdagen den 5.8 Bild: Markku Ulander/ Lehtikuva finansministeriet

Finansminister Antti Rinne (SDP) säger att det inte kommer att genomföras ytterligare nedskärningar i nästa års budget. Staten kommer att behöva låna knappt 4 miljarder, jämfört med 7 miljarder i år.

Rinne sade på tisdagen inför den samlade pressen att Finansministeriet inte kommer att föreslå några ytterligare nedskärningar under 2015 förutom de som redan har fattats beslut om.

Finansministeriet började på tisdagen göra upp budgeten för nästa år.

Staten kommer att ta nya lån för knappt 4 miljarder euro säger Rinne. Det är en halvering jämfört med de cirka 7 miljarder som staten i år tar lån.

Rinne säger också att de sanktioner som riktats mot Ryssland åtminstone tills vidare inte finns med i budgetförslaget.

Budgetförslaget bygger på de ekonomiska prognoser som gjordes upp i juni.

Vidare sade Rinne att det viktiga i det nuvarande ekonomiska läget att få exporten på benen och att se till att finländarna får jobb. Rinne säger att arbetslösheten ökar men att också antalet lediga jobb ökar. Problemet är att de arbetslösa och de arbetsgivare som anställer inte hittar varandra.

- Det här måste vi göra något åt. Vi funderar idag på åtgärder. Jag har inte ännu något konkret att berätta om det, men har det säkert imorgon.

Rinne ville inte under presskonferensen ta ställning till nyheten om att Ryssland planerar att förbjuda europeiska flygbolag att flyga över Sibirien.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes