Hoppa till huvudinnehåll

Rinne vill gynna barnfamiljer i budgetmanglingen

Finansminister Antti Rinne
Finansminister Antti Rinne Bild: Mikko Stig/Lehtikuva sdp:s ordförande

Tråkiga ekonomiska nyheter och dystra arbetslöshetssiffror. I de tecknen börjar finansministeriet i dag göra upp budgeten för nästa år. Det blir finansminister Antti Rinnes första budget.

Redan när budgetramarna gjordes upp i mars förutsåg regeringen att den långa Ukrainakrisen kan tära på den finländska ekonomin.

Det har gått sämre i ekonomin än väntat och teknologiindustrin i Uleåborg fick sig en riktig kalldusch. Just när regeringen hade beslutat att gallra i företagsstöden, växer kön av dem som vill ha dem.

Jobben försvinner, de arbetslösa har ökat med 42 000 på ett år. Varvsnyheten igår är ett lysande undantag.

Skiljelinjen i regeringen är bekant. Socialdemokraterna vill stimulera, Samlingspartiet spara.

Omstritt barnbidrag nästa i tur

Rinne har talat om beslut som gynnar barnfamiljer för att få tillbaka deras förtroende för SDP.

Det är nu de omstridda nedskärningarna i barnbidraget ska skrivas in i budgeten. Regeringen slog fast att alla barnbidrag minskar med ungefär en tia, sammanlagt 110 miljoner euro år 2015.

Det var barnbidraget och det frysta indexet för studiestöd och garantipension, som fick Vänsterförbundet att lämna regeringen i våras.

Inkomstskatten skärps utom för de som tjänar allra minst, fastighets-, fordons-, bränsle- och energiskatten stiger. Dessutom får man dra av mindre av bostadslånet och arbetsresorna i beskattningen.

Sysselsättningen något att bita i

Efter miniregeringsförhandlingarna i juni har regeringen varit tyst om hur den ska åtgärda ekonomin och sysselsättningen.

Ett projekt är fonden "Ab Remontti Oy", för infrastrukturprojekt och för att sanera offentliga byggnader, som mögelskolor. Den nygamla regeringen ger 0,7 miljoner euro till för att minska fukt- och mögelskador.

Arenan kan du titta på Finansministeriets presskonferens om budgetmanglingen. Presskonferensen börjar klockan 13 och sändningen börjar klockan 12.50.

Läs också

Nyligen publicerat - Ekonomi