Hoppa till huvudinnehåll

Så här håller kläderna längre

Hitta din egen stil och shoppa smart. Bild: EPA/OLIVER BERG klädbutik

Finländare köper i genomsnitt 13 kg kläder per år och sammanlagt slängs över 90 miljoner kg kläder årligen. Elin Sandholm delger sina bästa tips hur du som konsument känner igen hållbara kläder.

Att kvaliteten i många fall lider när kläder produceras billigt är ingen nyhet. Elin Sandholm, klädbloggare och lärare i textildesign, säger att man trots det kan hitta kvalitativa kläder i alla priskategorier.

Det första man bör studera är tvättlappen. Den berättar om sammansättningen av materialet i plagget.

- Grundregeln är naturmaterial håller och andas bättre. Helt enkelt vänligare för kroppen.

Elin Sandholm
Elin Sandholm Elin Sandholm Bild: Elin Sandholm elin sandholm

De vanligaste naturmaterialen som används i dag är bomull, linne och viskos. Ekotextilen lyocell har för tillfället ett uppsving.

- Också blandningar är okej. Bomull blandat med polyester kan till exempel bli en väldigt bra helhet, där materialen stöder varandra.

Elin avråder från plagg gjorda av 100 % polyester eller akryl.

- Det blir väldigt, väldigt svettig kan jag lova.

Tre viktiga element

Utöver materialet rekommenderar Elin också att man kontrollerar sömmarna.

- Vänd plagget avigt för att se vilka förutsättningar sömmarna har för att hålla länge. Rätt snabbt kan man bedöma om sömmarna är välgjorda. Slutligen gäller det förstås att avgöra om passformen är bra.

I det skedet ska man ställa sig frågan "Passar det här plagget verkligen min kropp?". Ofta görs plaggen för att passa på så många som möjligt, vilket resulterar i att det inte passar någon alls.

- Materialet, sömmarna och formen – det är de tre viktigaste punkterna som avgör om klädesplagget är kvalitativt. Oberoende om det är dyrt eller billigt, begagnat eller nytt, säger Elin.

Ett exklusivt märke ska inte misstas för en garanti för god kvalitet. Det lönar sig att göra samma procedur oberoende av affär eller kedja.

En ekogärning att hitta sin egen stil

Det första steget på vägen mot fler hållbara produkter i garderoben är att ifrågasätta sig själv och sin stil.

- Ställ dig frågan ”Vem är jag och vilka kläder tycker jag om?”. Om man inte vet vad man gilllar leder det lätt till snabba impulsköp som egentligen inte behövs. Ta en titt i klädskåpet och kolla vilka plagg du har och vilka som saknas. "Har jag en vit kragskjorta? Har jag ett par blåa jeans?". Skriv en lista på vad som fattas och gå efter den. Så får du färre plagg att handla och tid att leta fram det perfekta.

Med omdöme sparar du både ekonomiskt och miljömässigt.

- Ofta tror man att det är dyrt att köpa kvalitet, men du sparar mycket pengar på det i längden.

Hör mer om Elin Sandholm i Myteriets tisdagspodd. Elins klädblogg som fokuserar på design och klädproduktion hittar du här.