Hoppa till huvudinnehåll

Solpanelerna ökar i skärgården, fler vill ha egen el

Fler och fler vill utnyttja den gassande energi som vi får gratis från solen. På världsmarknaden ökar försäljningen av solpaneler enormt och speciellt i Mellaneuropa satsar man på solenergi.

Det har lett till att produktionen har flyttat till Asien, exempelvis till Kina och Indien, och i och med det har priserna på systemen rasat, berättar Jonne Holmberg, försäljningschef på SW Energia Oy.

För 5 år sen fick man betala 800 euro för en 80 watts solpanel, idag kostar den ca 150 euro. Det i sin tur ha lett till att folk kan köpa lite större anläggningar och få mer bekvämlighet, som till exempel kylskåp och vattenpumpar, säger Holmberg.

Dimensionera systemet rätt

Det viktiga är att systemet är rätt dimensionerat, poängterar Holmberg. Elförbrukningen måste vara i balans med produktionen och batteristorleken, men ett rätt dimensionerat system är mycket säkert och håller i tiotals år.

Holmberg berättar skrockande om den nöjda kunden som tittade på finalen i fotbolls-VM i TV tack vare sina solpaneler, medan grannens TV var svart för det var åskväder och elavbrott.

Kylskåp och dusch på stugan

I Åbolands skärgård finns massor av stugor utan el, och en hel mängd stugor som nu körs över till följande generation. De yngre vill ofta ha mer bekvämligheter, ljus förstås, men också tillgång till nöjeselektronik.

Många byter ut sina gaskylskåp mot ett 12 volts kylskåp. Holmberg hoppas också att finländarna ska upptäcka duschen, det är varken dyrt eller svårt att få rinnande varmt vatten på stugan, menar han. SW Energia har mycket samarbete med Norge, där man ofta som det första installerar en dusch på sin "hytte".
Norrmännen brukar undra varför finländare vill tvätta håret genom att hälla en hink vatten över huvudet, skrattar Holmberg, och tycker att vi ska njuta på stuga istället för att slita och släpa och tvätta oss i kallt vatten.

Holmberg är tillsammans med sin bror delägare i det 5 år gamla bolaget SW Energia Oy, som säljer hundratals solpanelssystem i Åboland, speciellt på Kimitoön. Marknadsföringen riktar in sig på kvinnor, eftersom det ändå är kvinnorna som bestämmer om bekvämligheten, säger Holmberg med ett litet leende.

Gammal ladugård får nytt liv i Korpoström

Men det är inte bara sommargäster som satsar på solenergi. I Korpoström har hela byn intresserat följt med Mattias Fellmans projekt, då han har byggt upp en gammal ladugård från grunden där den Fellmanska familjen ska bo året om.

Huset är självförsörjande på energi. Uppvärmningen sker med ved, man har gasspis - men all el kommer från solpanelerna på taket. Elen räcker till belysning, kyl, frys och diskmaskin. I vinter ska man ännu komplettera med ett litet vindkraftverk, som ska resas på samma plats där den gamla kvarnen stod i tiderna. Fellman är mycket belåten med sitt hus, och menar att allt har gått bra, visst har man fått fixa och justera, men det får alla mänskor som bygger hus.

Mattias Fellman ville bygga huset ekologiskt, men också ekonomiskt. Han ser sol- och vindkraften som en investering för framtiden, huset ska ju hålla i 100 år. Och fast ingångsavgiften för att skaffa solpaneler och vindkraftverk blir dyrare än att koppla upp sig till elnätet, räknar Fellman med att det betalar sig tillbaka och blir en slags pensionsförsäkring.

Vita tak hjälper mot klimatförändringen?

Eftersom området är en kulturhistoriskt skyddad miljö måste huset från norra sida se ut som en ladugård, så Fellmans kunde inte sätta fönster på den sidan. Däremot får taket bli vitt, inte svart eller rött, som det ju brukar vara på gamla ladugårdar. Orsaken är att Fellman har hört en av USA:s tidigare energiministrar säga att vita tak skulle vara en lösning på klimatförändringen - därför att vitt reflekterar tillbaka värmestrålning ut i atmosfären.

Det är kanske inte fullt så enkelt, skrattar Fellman, men Museiverket gick med på att huset får se ut som en polkagris, så länge Fellman är beredd att förklara varför taket ska vara vitt också för alla andra. Och varför inte, varför inte, skockar han.

Till vardags leder Mattias Fellman ett it-team på Aktia. Det är säkert en orsak till varför han vill bygga sitt hus med enkla metoder och hålla sig med enkla elsystem.

- Man inser ju att saker och ting går sönder, för det är svårt att bygga avancerade system utan buggar, säger Fellman. Ju enklare byggda saker är, desto hållbarare tenderar de att vara.

Man ska inte komplicera saker i onödan, skrattar Mattias Fellman.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes