Hoppa till huvudinnehåll

Ingen ny alkohollag i sikte

Diskussionen om Finlands alkoholpolitik tg en ny vändning då egna drycker förbjöds på festivalerna Pori jazz och Puistoblues, Bild: Alex Lang/Flickr piquenique

Sommarens festivaler satte ännu en gång fart på debatten om alkohollagen men den sittande regeringen har inga planer på att uppdatera lagstiftningen.

Debatten om vilka drycker festivalbesökare får ta med in på området, och vilka som är förbjudna, blossade upp då Pori Jazz och Puisto Blues förbjöd besökare att ta med sig egen dricka. Festivalerna har tidigare haft undantagslov som tillåtit egna drycker.

Många har uttryckt sitt missnöje med reglerna, men det lär ännu dröja något år innan alkohollagstiftningen uppdateras.

Enligt omsorgsminister Susanna Huovinen (SDP) krävs det en lagändring för att eget medhavna alkoholdrycker ska kunna tillåtas på allmänna evenemang. Centerns Antti Kaikkonen lämnade ett spörsmål i frågan tidigare i somras men den sittande regeringen tänker inte ändra sin alkoholpolitik.

- Alkohollagens helhetsförnyelse försenas och lär flyttas till nästa regeringsperiod, säger Huovinen i sitt svar till Kaikkonen.

Den nya alkohollagen landar alltså på nästa regerings bord, och det lär ännu dröja länge innan piknikfestivalerna kan ge grönt ljus för eget medhavna alkoholdrycker.

Läs också:
Lika utskänkningsregler för alla festivaler
Förbjudet ha egen saft med till Pori Jazz
Pori Jazz ändrade sig - drycker tillåts

Läs också