Hoppa till huvudinnehåll

Jag grät säkert i en vecka

Hajllis Harkimo är en av Vegas sommarpratare 2014
Hjallis Harkimo är en av Vegas Sommarpratare 2014 Hajllis Harkimo är en av Vegas sommarpratare 2014 Bild: Yle/ Tiina Grönroos vegas sommarpratare 2014

- Det blev en grym storm, jag seglade mot Nya Zeeland och båten var en halv meter i luften. Jag grät, jag grät säkert i en vecka. Hur fan har jag hamnat här och vad gör jag här? Det var verkligen grymt och den psykiska stressen var verkligt hård.

Ensamheten, flera tuffa episoder som ensamseglare, grymma stormar, den svåra psykiska stressen är några saker som Hjallis Harkimo beskriver i sitt sommarprat. Han kommer också med en kärleksförklaring … till Sibbo.

Vegas sommarpratare Hjallis Harkimo har gjort tre världsomseglingar. Den andra utförde han ensam och är enligt Hjallis den största grejen han gjort.

Seglingsintresset vaknade i unga år. Det var Hjallis moster som behövde besättningsmän. Hon tog med sig den sexåriga Hjallis .

- Hon tog med mig som tyngd…

Under barndomen och de tidiga tonåren blev det en hel del kappseglingar med brodern och med kompisarna.

- Det var ändå lite turistseglande och i första hand var det roligt. Men det tände mig så pass mycket att jag började havskappsegla.

Rätt fort började det gå bra för Hjallis i tävlingarna och småningom började han träna med sikte på OS.

- Vi kom aldrig sen så långt som till OS, men i mitt bakhuvud blev det att mala. Jag spelade en hel del fotboll och jag seglade. Jag var inte riktigt bra på något. Då började jag tänka att jag måste börja göra något som är riktigt speciellt.

Vi backar lite i tiden, återvänder till Hjallis Harkimos skolgång och studier.

Svårt i skolan

- Jag hade dåligt betyg. Jag hade stannat två gånger på klassen. Skolan var rolig, men jag hade svårt, verkligt svårt.

Trots att Hjallis hade jobbigt i skolan hade han i något skede fått för sig att han skulle studera på Svenska handelshögskolan i Helsingfors. På tredje försöket lyckades han.

Som nybakad ekonom fick han jobb som servicechef på en firma som sålde båtar och en kort tid därefter blev han kontaktad av en kompis.

- Han undrade om jag ville segla jorden runt.

Båten hette Skopbank of Finland och var den första finländska båt som skulle segla runt jorden.

- Det var en upplevelse som jag inte genast glömmer. Vi visste att det skulle bli tufft. Drygt 160 dagar, 9 månader.

Och visst gick besättningsmännen varandra på nerverna ibland. Men uppmärksamheten, den goda andan och det faktum att de var de första som seglade jorden runt i en finländsk båt gjorde att Hjallis har goda minnen av sin första världsomsegling.

Småningom föddes idén att segla ensam runt jorden. Hjallis Harkimo började jobba för att förverkliga den här drömmen. Det krävdes sponsorer, noggranna planer, en båt och en testsegling över ett stort hav.

Många har frågat Hjallis Harkimo vad som är största grejen han gjort.

Just före jag kom till Kapstaden fick jag grym tandvärk. Jag drog ut tanden med en tång

- Överlägset störst är ensamseglingen. Du ska göra allt själv. Enda målet du har är att komma i mål.

- Den resan tog 160 dygn, två timmar, trettio minuter och femton sekunder. Eller något ditåt…

Ensamheten, flera tuffa episoder, grymma stormar, den svåra psykiska stressen är några saker som Hjallis Harkimo beskriver i sitt sommarprat.

- Just före jag kom till Kapstaden fick jag grym tandvärk. Jag drog ut tanden med en tång, vilket inte var speciellt fiffigt. Rötterna blev kvar och de blev inflammerade. Men det här bevisar just hur galna saker man gör som ensamseglare.

Har ingen segelbåt

Hjallis gjorde ytterligare en tredje världsomsegling, men från den seglatsen har han väldigt få minnen.

- Det var väl lite onödigt, man hade ju redan sett de där haven.

Seglingen har varit viktig i Hjallis liv, men han vill inte kappsegla längre.

I dag kör Hjallis Harkimo motorbåt.

Bland annat den här musiken spelar Hjallis Harkimo i sitt sommarprat:

Hjallis Harkimo sommarpratar den 6 augusti kl 10.05 och kl. 18.03 i Radio Vega. Du kan också lyssna på hans sommarprat på Yle Arenan.

Här hittar du en lista på alla Vegas sommarpratare 2014!

Läs också

Nyligen publicerat - Vega