Hoppa till huvudinnehåll

Finansministeriet fick korrigera sitt budgetförslag

Antti Rinne på tisdagen den 5.8
Finansminister Antti Rinne, SD Antti Rinne på tisdagen den 5.8 Bild: Markku Ulander/ Lehtikuva finansministeriet

Finansministeriet publicerade på torsdagen sitt omstridda förslag till statsbudget för 2015 på nätet. Kort efter publiceringen drog ministeriet tillbaka förslaget för att uppdatera det, innan det publicerades på nytt. Nu är frågan om ändringarna är politiskt betydelsefulla.

Redan från början var det här förslagets öde oklarare än tidigare. Det kan väl komma att ändras under budgetrian i slutet av augusti. Finansminister Antti Rinne kritiseras för att ha skrivit ihop budgeten utan att förhandla med övriga ministrar.

Många tjänstemän och politiker hade väntat på att få lusläsa förslaget för att få klarhet i exakt hur det avviker från regeringens rambudget.

Sedan onsdagen står det klar att finansminister Antti Rinne på eget bevåg har gjort många ändringar i rambudgetbesluten. Den ekonomiskt största är nya skattelättnader för de lägsta pensionerna som beräknas kosta staten 62 miljoner euro.

Skattelättnader för fattiga pensionärer är förstås behjärtansvärt, med det som finansministeriets förslag visar är var staten skall ta de pengar som då fatts. Minst 35 miljoner skall tas från lantbruksstödet. Det har bland annat Sfp svårt att smälta då jordbruket redan enligt rambudgeten sparar mycket. Pengar skall också tas från undervisningsanslagen och social- och hälsovården.

Handelshindren har inte beaktats

Många riktar nu också skarp kritik mot hela beräkningsgrunden. Budgetförslaget vilar på beräkningar som gjordes i juni. Sedan dess har mycket hänt. Till exempel är det oklart hur de Ryska handelshindren kommer att påverka Finland under nästa år.

Enligt de nuvarande beräkningarna skulle statsskulden nästa år öka till 100 miljarder euro. I så fall stiger varje finländares andel av statsskulden till knappa 18300 euro.

Ökningen är ändå långsammare än i år. Ministeriet föreslår att staten nästa år skall ha utgifter på 53,4 miljarder euro. Det är lite lägre än årets budget, och skuldsättningen skulle enligt finansministeriets bromsas upp lite: Underskottet skulle bli närmare 4 miljarder än årets dryga sju.

Det nu aktuella budgetförslaget hittar du här.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes