Hoppa till huvudinnehåll

Finska konsumenter sviker Fiskars

Världens bästa sax?
Världens bästa sax? Bild: YLE sax


Efterfrågan på Fiskars produkter i Finland har sjunkit så mycket att bolaget förra veckan var tvunget att ge en resultatvarning. Årets resultat förväntas nu bli sämre än 2013 års resultat, och det beror alltså till största delen just på den dåliga efterfrågan i Finland.

- Det är framför allt våra hemprodukter som har sålt sämre i år i Finland, säger kommunikationsdirektör Anu Ilvonen på Fiskars. Trädgårdsredskapen säljer sämre i Europa, men i Finland går de åt ungefär som ifjol.

Jobb inte hotade

Vad göra då? Sälja mera och se över kostnaderna, som vanligt är. Det brukar också innebära minskade arbetstillfällen.

- För tillfället har vi inga planer på åtgärder som skulle hota jobb, säger Anu Ilvonen.

På fabriken i Billnäs säger huvudförtroendeman Jarmo Partanen att inga officiella samtal om nedskärningar har förts med fabriksledningen under sommaren. Privat har han sina funderingar och farhågor.

- Fabriken i Billnäs är den enda som inte har drabbats - senast sades anställda upp 2012. Det väcker en viss oro inför den kommande hösten, säger Partanen.

På fabriken jobbar i dag omkring 300 Fiskars-anställda.

Anu Ilvonen berättar att Fiskars nu satsar ännu mer på marknadsföring och kampanjer, där Fiskars starka varumärken förs fram.

Söker nya marknader

Trots att Fiskars har försäljning världen över, är Finland en viktig marknad. Omkring en femtedel av all försäljning sker i Finland. Anu Ilvonen berättar att bolaget jobbar med nya marknader, men att det tar tid att etablera sig.

- Vi jobbar både i Central- och Östeuropa och i Asien. Vi ser att där finns stor potential, men det är inget som blir en framgång över en natt eller ens på några månader, säger hon.

Buster står sig

Inte heller båtkommersen går som tidigare. Fiskars tillverkar ju Buster-båtarna, som är marknadsledare i Finland och hela Europa. I år har försäljningen minskat en aning, men inte så det märks i hela koncernens resultat.

Försäljningshall, Premarin i Raseborg
Försäljningshall, Premarin i Raseborg buster

På Premarin i Raseborg är VD Fredrik Kevin nöjd med Busterförsäljningen.

- Buster är fortfarande helt klar etta. Det kanske inte är så bra business att bygga Busterbåtar som det var förr. Båtbranschen är i dag pressad och det kommer nya båtar på marknaden hela tiden.