Hoppa till huvudinnehåll

Jordbruket och undervisningen lider mer än väntat nästa år?

Antti Rinne på tisdagen den 5.8
Finansminister Antti Rinne, SD Antti Rinne på tisdagen den 5.8 Bild: Markku Ulander/ Lehtikuva finansministeriet

Finansministeriet publicerade i dag hela sitt omstridda förslag till statsbudget nästa år. Den här gången kan förslaget ändå ändras under budgetrian i slutet av augusti. Finansminister Antti Rinne kritiseras för att ha skrivit ihop budgeten utan att förhandla med övriga ministrar.

För tillfället sitter tjänstemän och politiker runt om i landet och lusläser finansministeriets budgetförslag. Så småningom kommer det att klarna exakt hur det nuvarande förslaget avviker från regeringens rambudget.

Sedan i går står det klar att finansminister Antti Rinne på eget bevåg har gjort många ändringar. Den ekonomiskt största ändringen är nya skattelättnader för de lägsta pensionerna som beräknas kosta staten 62 miljoner euro.

Skattelättnader för fattiga pensionärer är förstås behjärtansvärt, med det som nu kommer att klarna är var pengarna skall tas. Minst 35 miljoner skall tas från lantbruksstödet. Det har bland annat Sfp svårt att smälta då jordbruket redan enligt rambudgeten sparar mycket. Pengar skall också tas från undervisningsanslagen och social- och hälsovården.

Många riktar nu också skarp kritik mot hela beräkningsgrunden. Budgetförslaget vilar på beräkningar som gjordes i juni. Sedan dess har mycket hänt. Till exempel är det oklart hur de Ryska handelshindren kommer att påverka Finland under nästa år.

Enligt de nuvarande beräkningarna skulle statsskulden nästa år öka till 100 miljarder euro. I så fall stiger varje finländares andel av statsskulden till knappa 18300 euro.

Ökningen är ändå långsammare än i år. Ministeriet föreslår att staten nästa år skall ha utgifter på 53,4 miljarder euro. Det är lite lägre än årets budget, och skuldsättningen skulle enligt finansministeriets bromsas upp lite: Underskottet skulle bli närmare 4 miljarder än årets dryga sju.

För tillfället har finansministeriet dragit bort sitt budgetförslag från nätsidan för att uppdatera det. Vi inför en länk till sidan när det publiceras på nytt.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes