Hoppa till huvudinnehåll

Katastrofsommar på Borgå folkakademi

serieworkshop på grand
Serieworkshop på Grand serieworkshop på grand Bild: Yle/Benjamin Helling fantasiläger

På Borgå folkakademi får barnen som deltar i Sykustens ordkonstskolas fantasiläger bekanta sig med barnlitteratur via sagostunder och lekar, samt göra ordkonstövningar. Årets tema är "katastrofsommar".

Berättelseövningar och katastrofer

Irene Poutanen är ledare på lägret och berättar vad ordkonstövningarna går ut på.

- Det är fråga om interaktiva övningar, samarbetsövningar och berättelseövningar med utgångspunkt i litteraturen, säger hon.

Barnen har till exempel fått utgå från bilder och sedan hitta på en egen berättelse i anknytning till dem. Berättelserna har sedan samlats ihop till en stor bok.

I barnlitteraturen förekommer det ofta katastrofer i olika former, inte minst i Tove Janssons böcker, och därför fick katastrofer bli temat för årets läger. Första dagen på lägret var det till exempel översvämning, och då fick barnen ta sig igenom en hinderbana och skicka flaskpost. Poutanen berättar att övningarna hjälper barnen att samarbeta, då de tillsammans måste arbeta för att ta sig igenom hinder.

Mångsidigt program

På torsdagen ordnades det litet specialprogram, då lägerdeltagarna besökte kulturhuset Grand, där de fick delta i en serieworkshop och själva pröva på att rita serier.

Förutom olika övningar är det vanligt lägerliv som gäller, då barnen får umgås med varandra, spela pingis och äta godsaker. Dessutom finns det en läshörna dit man får gå under fritiden.

Mette, Amelie och Bruno
Mette, Amelie och Bruno har haft roligt på fantasilägret Mette, Amelie och Bruno barn

Glada deltagare

Lägret började på onsdagen och håller på till fredagen. Hittills har barnen varit nöjda.

- Det har varit mycket roligt. Jag har fått nya vänner och det har varit roligt att vara ute i Borgå och besöka platser dit man inte vanligen går, berättar Mette som är tolv år gammal.

- Maten är god och det finns pingis och läshörnor; allt känns roligt just nu, konstaterar nioårige Bruno glatt.

- Sagostunderna har varit en höjdpunkt, och dessutom får man många nya vänner, tycker Amelie, som är tio år.

Tidigare i sommar ordnades det ett fantasiläger i Nagu och lägren har en lång tradition; det första ordnades redan 2001.