Hoppa till huvudinnehåll

Kvinnor porträtteras konstigt på film

Inari Niemi och Anna Paavilainen.
Inari Niemi och Anna Paavilainen Inari Niemi och Anna Paavilainen. Bild: Yle/Louise Lindberg inari niemi

Regissören Inari Niemi och skådespelerskan Anna Paavilainen menar att unga kvinnor på bioduken oftast talar om smink och killar. Filmen Kesäkaverit är en frisk fläkt eftersom den handlar om vänskap och livsval. Regissören kommenterar också skämtet om finlandssvenskar som filmen fått kritik för.

Den inhemska filmen Kesäkaverit har varit en succé. Under det första veckoslutet efter premiären drog filmen cirka 20 000 tittare och regissören Inari Niemi berättar att hon hört att filmen drar bättre i Hangö än Titanic i tiderna.

Kesäkaverit handlar om vänskap. Det är två vänner som åker till Hangö för att sommarjobba som servitriser på ett café. De blir vänner med den tredje tjejen som jobbar på caféet och flyttar in i villan som hon vaktar åt sin moster. Alla tre tjejer går igenom någonslags kris. Läs mera om filmen i vår recension här.

Regissören Inari Niemi och en av huvudrollsinnehavarna Anna Paavilainen besökte oss och vi talade om filmens tema. Inari berättar att hon inte ville att filmen skulle handla om män och kärlek utan vänskapen skulle vara det bärande temat.

- En 20-30 åring börjar ofta känna ett tryck av att man borde börja hitta kärleken, stadga sig och veta vad man ska göra när man blir stor. Det gäller alla karaktärer i filmen men jag ville ändå göra en film främst om vänskap. berättar Inari.

Anna berättar att hon blev väldigt glad när hon först läste manuset. Att det handlade om kvinnor som talar om framtiden och karriärplaner är ju en stor del av livet när man är i 25-års åldern.

- Det är konstigt att man sällan ser kvinnor på bioduken tala om annat än smink och killar. Visst springer man efter killar ute i nattlivet i den åldern men nog får man ju sin livs glöd också av att jobba och valen i livet är något man angstar mycket över.

Den manliga uppväxthistorien är den som berättas mer menar Inari.

Finns det andra finska filmer som handlar om en kvinna som är mellan 20-30 år och är i kris eftersom hon inte vet vad hon ska göra med sitt liv?

Anna kommer inte på en enda sådan från de senaste åren medan det nog finns många motsvarande med manlig huvudperson.

- Den romantiska komedin är sedan en helt egen genre men ramarna inom vilka man rör sig är ganska tydliga. Jag gillar romantiska komedier och sådana finns det säkert fler av. Men filmer som inte handlar om att finna kärleken är svårare att hitta.

Kesäkaverit har också fått kritik om ett citat i början av filmen. Lyssna på ljudklippet för att höra vad regissören Inari Niemi berättar om saken.