Hoppa till huvudinnehåll

Mitt liv som jag minns det

Heidi Hautala på en sommaräng omgiven av gula blommor
Heidi Hautala på en sommaräng omgiven av gula blommor Bild: Svenska Yle/Unni Malmgren vegas sommarpratare 2014

Om Heidi Hautala någon dag skulle skriva en självbiografi skulle arbetsrubriken vara i stil med "Mitt liv som jag minns det". Hon menar att våra liv är en kombination av sanning, halvsanningar och lögn. Och glömska. Lite skämtsamt menar hon att det finns två viktiga saker vi borde värna om, alla mångåriga växter och vårt eget personliga arkiv.

- Blommorna och växterna finns kvar på jorden också efter att vi lämnat den och vårt personliga arkiv är det som ger en bild av vad vi sysslat med under livet. Blommor och växter har fått helt klart mer tid och uppmärksamhet i mitt liv hittills konstaterar Heidi.

Europaparlamentariker Heidi Hautala bjuder i sitt sommarprat på minnesbilder ur sin egen barndom, ungdom och uppvaknande till ett politiskt aktivt liv.

- Jag skulle egentligen aldrig bli politiker, det bara blev så. Jag fick de bästa möjligheterna i det lilla nygrundade partiet, berättar Heid bland annat.

Musiken bidrog till ett politiskt uppvaknanade

Musiken spelar en stor roll i Heidi Hautalas sommarprat. Musik har alltid varit en viktig dela av Heidis liv och påverkat hennes världsuppfattning och syn på omvärlden.

- Inte minst i och med Agitprop! Jag imponeras fortfarande av det starka kravet av rättvisa och hänsynslöst självförtroende - de har så rätt!

Musikaliskt inleder Heidi Hautala sitt program med Värttinä. Energisk musik från södra Karelen med kvinnor som vet vad de vill och tar för sig. Kaisa Korhonen sjunger i sången ”Mä seison torilla” om krigets sorg och förlust. Tyvärr fortfarande så sant konstaterar Heidi.

- Men mitt intresse för vänsterideologin bakom slagkraftiga sånger såsom ”Mä seison torilla”, blev mycket kortvarigt. I stället blev jag teosof, panteist, buddhist och vegetarist, berättar Heidi i sitt sommarprat.

I sina försök att börja leva enligt egna värderingar och övertygelser träffade Heidi en grupp likatänkande som ville grunda en vegetarisk restaurang på Högbergsgatan 3 i Helsingfors. Och just det kändes som det enda rätta och riktiga just då. Kasvis blev också en sorts ”högskola” för Heid. Här fick hon insyn i hur ett förtag ska skötas. Dessutom enligt etiska och rättvisa principer menade hon.

- Att servera hälsosam mat och knyta ihop stadsbor med dem som hade flyttat till landet för att odla naturenligt. Och på såsätt få ihop sin inkomst på ett etiskt sätt.

Det visade sig också att idealen om att flytta till landet var mycket svårare att förverkliga i praktiken så Heidi stannade i Helsingfors.

Det som jag tror på är Gandhis filosofi: målen och medlen hör ihop, eller med andra ord, målen helgar inte medlen.

- Jag måste nog ha haft lite för romantiska illusioner också om jag valde trädgårdsvetenskapliga universitetsstudier. Studierna tog 13 år men under de åren blev Heidi också mamma, kommunpolitiker och en av grundarna till De Gröna bland annat.

Heidi Hautala kommenterar i sitt sommarprat också läget i världen idag.

- Under de senaste åren har situationen för Putins kritiker blivit värre än någon kunde ha trott. Lagar stiftas som är direkt från Stalins repertoar. Det är inte sällan jag frågas om jag inte har lust att säga "Vad var det som jag sa". Nej, det känns inte riktigt.

Heidi Hautala sommarpratar den 7 augusti kl. 10.05 och kl. 18.03 i Radio Vega. Du kan också lyssna på henns sommarprat på Yle Arenan.

Här hittar du en lista på alla Vegas sommarpratare 2014!

Bland annat dehär låtarna spelar Heidi Hautala i sitt sommarprat:

Läs också

Nyligen publicerat - Vega