Hoppa till huvudinnehåll

Om tre år ska ingen bo på anstalt längre

hand
Personer med utvecklingsstörning ska få bo precis som alla andra. hand Bild: YLE/ Maria Helsing utvecklingsstörda

2010 inledde Finland programmet KEHAS, Kehitysvammaisten asumisohjelma, som ska utveckla boendealternativ för personer med utvecklingsstörning i Finland. Om tre år är det meningen att ingen person med utvecklingsstörning bo på anstalt längre, och nästa år ska antalet invånare på anstaltboende ha minskat till 500 i hela landet.

I Helsingfors har programmets främsta mål varit att göra sig av med anstaltvården helt och hållet. Fyra år efter programmets startdatum har antalet som bor på anstalt redan minskat med nästan tre fjärdedelar.

- År 2009 hade vi drygt 400 som bodde på anstalter i Helsingfors, nu har vi kring 130 permanent boende, säger Tuula Poikonen från Helsingfors social och hälsovårdsverk. Poikonen är med i en arbetsgrupp som utvecklar servicen för personer med funktionshinder i Helsingfors.

Invånarnas egna önskemål

Ett av programmets tilläggsmål har varit att alla personer med utvecklingsstörning ska ha rätt att bo på samma sätt som kommunens andra invånare och ha tillgång till den service de behöver.

I Helsingfors har man löst det med att uppmana invånarna att komma med önskemål för det egna eller en anhörigs boendeform.

- På så sätt har vi kunnat förutspå behoven bättre. Just nu befinner sig 200 personer i kö till lämpliga boendeenheter, och för kring 150 har processen redan satt igång, berättar Poikonen.

“Alla vill inte ha samma sak”

Poikonen säger att hon upplever att diskussionen kring boendeformer lätt tenderar bli svartvit.

- Tidigare hette det att alla med utvecklingsstörning skulle bo på stora instanser, nu talar man främst för självständigt boende men jag efterlyser variation, alla vill inte ha samma sak, säger hon.

Helsingfors har nu fyra egna gruppboenden och Kårkulla har hand om de svenskspråkiga invånarna. Som alternativ till det finns stött boende i egen lägenhet.

- Det är ändå ett väldigt dyrt alternativ som inte passar sig för dem som behöver assistans dygnet runt, säger Poikola.

Ett självständigare liv

Trots målet med avvecklingen av anstalter så är inte heller de nya gruppboendena alldeles små, det är frågan om enheter för tjugo personer. Poikonen säger att de ändå stöder ett betydligt självständigare liv än vad anstalterna gjorde.

- Tidigare hade vi långa korridorer och delade rum. Nu har vi trevliga små lägenheter med egna badrum, och alla enheter är uppdelade i mindre enheter. Jag hoppas och vill tro på att den här modellen möjliggör ett självständigare liv som stöder den egna individen, säger Poikonen.

Trots att Finland ska vara helt anstaltfritt år 2017 finns det ett undantag.

- För de svenskspråkiga som bott långa tider i Pargas så har vi gett dem alternativet att stanna kvar. För att flytta till ett gruppboende måste de nämligen komma till Esbo, säger Poikonen.