Hoppa till huvudinnehåll

Staten betalar för Centrumslingan och en längre Västmetro

Centrumslingan som den planeras.
Centrumslingan ska avlasta bangården vid Helsingfors centralstation. Centrumslingan som den planeras. Bild: Helsingfors stad Helsingfors,centrumslingan

Finansminister Antti Rinne (Sd) presenterade i går finansministeriets budgetförslag. Av förslaget framgår det att staten håller fast vid löftet om att skjuta till pengar för Centrumslingan och Västmetrons förlängning till Stensvik.

- Jag reagerade positivt givetvis för det är ju det här som största delen av Esbo har gått och väntat på, säger Esbopolitikern Stig Kankkonen (SFP).

Finansministerns förslag kom inte heller som en överraskning för Helsingfors överborgmästare Jussi Pajunen.

- Det var ingen överraskning för vi kom överens om det här redan i juni under minibudgetförhandlingarna. Jag tycker att det är mycket bra att både Centrumslingan och förlängningen av Västmetron till Stensvik får statlig finansiering, säger en nöjd Pajunen.

Staten kan binda sig till att betala högst 240 miljoner euro av Västmetrons förlängning. Pengarna skulle betalas tidigast år 2017.

I gengäld för pengar vill staten ha mera bostäder

Statens krav i gengäld för pengarna är att städerna sätter fart på sin bostadsproduktion och tomtutdelning.

- Det var väntat och vi försöker få fart på bostadsbyggandet, så jag tror inte att vi kommer att stöta på några problem där, menar Kankkonen.

Helsingfors har satsat stort på att öka sin bostadsproduktion under de senaste åren, men Pajunen tror att det går att öka takten ytterligare.

- Under de senaste åren har Helsingfors producerat 5000 bostäder per år. Vi ska försöka öka produktionen, men det kräver flera satsningar från staden. Vi är beredda, säger Pajunen.

Den största utmaningen är att sätta fart på den långsamma stadsplaneringsprocessen, konstaterar Jussi Pajunen.

Kommer städerna och staten att hitta en lösning?

Hur mycket mer som ska byggas ska städerna och staten tillsammans komma överens om, innan budgetmanglingen kommer i gång i slutet av månaden.

- Om jag uttrycker mig positivt, vilket jag gärna gör och tror på för den delen också, så kan jag inte tänka mig att vi inte skulle komma till en lösning, förutspår Esbopolitikern Kankkonen.

Pajunen är inne på samma linje.

- Vi förde diskussioner med minister Rinne och stämningen var positiv, säger Helsingfors stadsdirektör Jussi Pajunen.