Hoppa till huvudinnehåll

Vemod och kampvilja i Gaza

Palestinier sitter utan för sitt förstörda hem i östra Gaza City.
En palestinier har räddat en soffa ur sitt förstörda hem i östra Gaza City. Palestinier sitter utan för sitt förstörda hem i östra Gaza City. Bild: EPA/Oliver Weiken epaselect

I Gaza är man inne på tredje dagen av det 72 timmar långa eldupphöret och ännu har ingendera parten brutit vapenvilan. Israel har meddelat att man är villig att förlänga eldupphöret, men palestinska Hamas har ännu inte accepterat en förlängning.

Yle Nyheters redaktör Antti Kuronen anlände till Gaza på onsdagen. Det var första dagen, som Gazaborna kunde gå ut och se på förstörelsen och uppsöka de hem, som de tvingats lämna under de israeliska bombningarna.

- Det var tragiskt att se hur familjerna fick konstatera att de inte kommer att kunna flytta hem och i stället tog med sig några små ägodelar, säger Antti Kuronen.

På fredag klockan åtta går det nuvarande eldupphöret mellan Israel och Hamas ut.

Israel har meddelat att man kan förlänga eldupphöret, medan Hamas ännu inte har meddelat om de är villiga till en förlängning. I Gaza hoppas man på en mera varaktig vapenvila och så småningom fred.

- Vanliga mänskor vill naturligtvis att kriget tar slut och att det blir fred, men de vill inte heller fortsätta att leva under den här ockupationen, säger Antti Kuronen.

Mycket hänger på de förhandlingar som förs under egyptisk medling i Kairo. Ett av palestiniernas huvudkrav vid förhandlingarna är att Israel skall häva den åtta år långa blockaden av Gaza.

Då man talar med Gazabor är det uppenbart att det här är ett centralt krav, säger Antti Kuronen.

- Gaza är väldigt fattigt och Israels långa blockad har varit tuff, speciellt efter att också Egypten har stängt gränsen.

Kuronen påpekar att alla mänskor han har talat med säger att om den här blockaden inte bryts, så är de villiga att förr eller senare strida för att bryta den igen.

- Hävandet av blockaden är ett verkligt starkt krav och mänskorna i Gaza säger att de inte kan fortsätta att leva under blockaden, som efter att också Egypten stängde sina gränser nu är i det närmaste total, säger Antti Kuronen.

Läs också