Hoppa till huvudinnehåll

Bakluckor och gårdar öppna för loppisbesökare i Sundom

Loppisrace i Sundom
Loppisrace i Sundom Bild: YLE/Mira Myllyniemi loppisrace

På lördag är det dags för loppisrace i Sundom i Vasa. Närmare 80 gårdar deltar och dessutom fylls ungdomslokalens gård av bakluckeloppis. Cecilia Nordman är en av arrangörerna och hon är glad över att loppistrenden verkar vara här för att stanna.

- Vi lever i ett konsumtionssamhälle, slit och släng, så jag tycker det är bra att vi har ett loppissamhälle. Att folk faktiskt tar vara på gamla saker som man kan ha användning för. Det är jättebra speciellt ur miljösynpunkt, säger Cecilia Nordman.

Sundom loppisrace ordnas i år för andra gången och evenemanget var mycket välbesökt i fjol. Ännu finns det omkring 40 lediga försäljningsplatser på ungdomslokalens gård för bakluckeloppis.

- Man behöver inte vara anmäld på förhand. Man kan bara komma och säga att man vill vara med och sälja, säger Nordman.

Kartan guidar

På loppisets webbsida www.sundomloppisrace.fi hittar man karta över området och försäljningsplatserna. Att sälja kostar 10 euro och pengarna går till bland annat Hem och Skola. Själva loppisracet ordnas av Marthakretsen Sundom Tranor och Sundom Ungdomsförening.

- 20 procent av vinsten går till Sundom Hem och Skola till skolgårdsprojekt. Ungmarthorna i byn använder en del till verksamhet så att vi skall kunna arrangera program och kunna ta in föreläsare, säger Nordman.

Sundom Loppisrace startar klockan 10 och pågår till klockan 15.

Läs också