Hoppa till huvudinnehåll

Natten jag började måla

målning
målning Bild: Yle/Mikael Kokkola mjk

Jag känner en liten glad pojke. Han heter Julian och är en mästare. Mästare på något jag så gärna skulle kunna. Ens lite.

målning
...liten detalj... målning Bild: Yle/Mikael Kokkola mjk

Ibland för vi ingående samtal om färger, papper, penslar, motiv och målandet. Han är inne i en mycket produktiv period. Hans arbeten fyller redan ett helt rum. Nya idéer avlöser varandra. Det är inte långt från tanke till handling. Annat är det med mig.

Lyssna! Berättelser, första säsongen

Programmet blir tillgänligt efter att det har sänts i Radio Vega.

I kortdokumentären ”Natten jag började måla” lyckas jag klättra över den osynliga muren. För en stund.

Det är natt, tystnad och kanske ganska blått. Och timmar som går. Och mera blått. Inte mycket att banda in för en dokumentär (kan man eventuellt tycka). Det är tyst och natt.

I arbetsrummet är det målfärg överallt. På golvet och väggarna. Bordsskivan kunde genast platsa på en utställning. Radion i hörnet är täckt med lager på lager av oljefärg. Här trivs och målar bildkonstnären Christer Åberg. Han skrapar, slipar, ristar och skär i sina dukar. Annat är det med mig.

Tyst. Inte många ljud. Inte mycket som händer. Det är tyst och natt. Och orörbara penslar. Två timmar senare glöder jag i mörkret.

Lyssna! Berättelser: Natten då jag började måla är en kortdokumentär för radio av Mikael Kokkola. Den sänds i Yle Radio Vega onsdag 13.8 kl. 11.48 & 19.22 samt i Radiohuset.

Läs också: Ögonblicken som förändrade livet


Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje