Hoppa till huvudinnehåll

Nya luftangrepp mot Gaza

Israeliskt artilleri träffar hus i Rafah i södra Gaza efter att eldupphöret föll samman 1.8
Israeliskt artilleri träffar hus i Rafah i södra Gaza efter att eldupphöret föll samman 1.8 Bild: EPA/STRINGER rafah

Israel har återupptagit sina luftangrepp mot Gazaremsan efter att den tre dagar långa vapenvilan mellan Hamas och Israel gick ut på fredagsmorgonen. Hamas började skjuta raketer under morgonen, och Israel drar sig därför ur förhandlingarna om vapenvila i Kairo.

Se video där Yles utsända Antti Kuronen undkommer ett raketanfall i Gaza City.

Yles utsända redaktör Antti Kuronen undkom på fredagen ett raketanfall i närheten av ett bostadshus i Gaza City

Ingen dödades i attacken - som också videofilmades

- Vi befann oss i centrum av staden för att göra en intervju då en mindre raket träffade marken en bit ifrån. Människorna i det hus vi sedan gick in i var hysteriska, och väntade på fler raketer säger Kuronen.

- Vi förstod att det varit fråga om en varningsraket. Vi sprang iväg och strax därefter landade en stor raket ganska nära oss. Det dammoln som raketen förorsakade täckte både Kuronen och hans kamera.
I det hus vi var inne i fanns bara civila; barn och en vuxen man. Mannen var förlamad.

Raketen hade träffat en obebyggd sandplan nära huset.

Attacker från båda håll

En stor explosion hördes på fredagsförmiddagen och rök spred sig över Gaza City efter ett israeliskt luftanfall.

Hamas började skjuta raketer mot Israel under morgonen, och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu beordrade genast en kraftig motaktion mot attackerna.

Enligt israeliska källor har raketer avfyrade från Gaza fångats upp av det israeliska missilförsvarssystemet Iron Dome nära Ashkelon, som ligger norr om Gaza.

En talesperson för armén säger att Israel nu attackerar "terroristmål" på Gazaremsan. Åtminstone en tioårig pojke ska ha dödats när han träffades av en missil utanför en moské i Gaza.

Israel hade sagt att man kan tänka sig att förlänga vapenvilan, medan Hamas har som krav att den åtta år långa blockaden mot Gazaremsan ska lyftas för att en vapenvila ska ingås.

På fredagen meddelade Israel ändå att landet drar sig ur förhandlingarna om vapenvila i Kairo, eftersom man vägrar förhandla så länge Hamas skjuter raketer.

Yles redaktör Antti Kuronen, som befinner sig i Gaza, beskriver via Twitter hur situationen ser ut där efter att eldupphöret är slut.

Artikeln uppdateras regelbundet

Läs också:
Israel: ”Eldupphöret över”
Eldupphöret bröts i Gaza
Inga tecken på eldupphör i Gaza
Inget eldupphör i sikte i Gaza
Israel sade nej till eldupphör
Säkerhetsrådet kräver eldupphör efter blodig söndag i Gaza

Läs också