Hoppa till huvudinnehåll

Polisen undersöker inte Vasa Elnäts bygge

elöverföring
Arkivbild. elöverföring Bild: Yle/Markku Hautala el

Polisen inleder inte en förundersökning om Vasa Elnäts planerade kraftlinje mellan Gerby och Alskat. Berörda markägare polisanmälde Vasa Elnät i våras.

Markägarnas talman Niklas Granö säger att han bett om att få förundersökningsprotokollet men att han inte fått det ännu.

- Så jag kan inte uttala mig om jag är nöjd med motiveringarna till att inte inleda en förundersökning, säger Granö.

Det är totalt 34 markägare som lämnade in anmälan mot Vasa Elnäts kraftlinje. Markägarna har också besvärat sig till Högsta förvaltningsdomstolen. Därifrån har man ännu inte hört något.

Behövs inte en 110 kilovolts ledning

Orsaken till att markägarna besvärade sig är att de anser att bygget av kraftlinjen orsakar oskäligt mycket skada i förhållandet till nyttan. Det behövs inte en 110 kilovolts ledning, menar Granö.

- Det räcker med att komplettera den befintliga linjen med en 20 kilovolts ledning, säger Granö.

Markägarna anser också att det inte borde vara Vasa Elnät som söker om tillstånd att dra linjen, utan EPV som planerar vindkraftverk på Replot.

- Det är ju EPV som behöver 110 kilovolt, säger Granö.

Väntat beslut

Juha Rintamäki, vd på Vasa Elnät, säger att polisens beslut om att inte inleda en förundersökning var väntat. I våras fick Vasa Elnät tillstånd av statsrådet att tvångsinlösa mark för byggandet av kraftlinjen.

Enligt ett beslut från Högsta förvaltningsdomstolen som gavs i juni får byggandet av linjen inte fortsätta på två av markägarnas områden. Men i övrigt får byggandet av linjen fortsätta, också på de områden där markägarna besvärat sig.

Rintamäki säger att linjen måste vara 110 kilovolt.

- 20 kilovolt räcker inte. Den nuvarande ledningen är överbelastad vintertid.