Hoppa till huvudinnehåll

Svenskfinlands orienterare hittar till Borgå i veckoslutet

Bild: YLE/ Lone Widestam orienteringskurs

På veckoslutet fylls Borgå med kartor och kompasser då det är dags för Finlands Svenska Orienteringsförbunds årliga mästerskap.

OK Orient är de som i år arrangerar FSOM, Finlands Svenska Orienteringsförbunds Mästerskap. 800 personer väntas komma till Borgå från hela Svenskfinland för att tävla och ställa upp som volontärer. Från fredag till söndag pågår mästerskapen i Borgå. Orienterarna kan delta i tre olika distanser, sprintorientering, långdistans och stafett.

På fredag kan man skymta orienterare i stadsbilden då banan går genom stan. Det är Mikael Salo som har klurat ut hur banan ska gå, och han gillar att hitta på utmanande och kreativa lösningar och vändningar. Vid varje orange kontroll kommer det stå en övervakare som ser till att inte märkena blir snodda. Det händer nämligen ibland, säger Salo.