Hoppa till huvudinnehåll

X3M testar lekar

Radio X3M testar lekar.
En bild säger mer än tusen ord... Radio X3M testar lekar. Bild: Yle/Louise Lindberg radio x3m

X3M:s redaktion tog fram barnasinnet och gick ut på gården och lekte lekar. Det var Spegel, Bollen i ringen och Polis och tjuv. Vilka lekar minns du från din barndom?

Den senaste tiden har man i olika medier kunnat läsa om att barn inte längre kan leka. När vi på redaktionen var små brukade vi leka en massa olika lekar - både bra och dåliga. För att återuppliva gamla minnen, och för att testa om vuxna kan leka, gjorde vi ett test på tre lekar från barndomen.

Våra utsända var Fredrika Lindholm, Elias Vartio, Ted Forsström, Frida Lindholm och Janne Grönroos. Här har ni resultatet, och om ni själva blir sugna på att leka ska vi förklara för er hur ni leker.

Bollen i ringen

Bollen i ringen går ut på att man har en ring där man placerar en boll. En av deltagarna har som uppgift att vakta bollen i ringen medan de andra deltagarna gömmer sig. Förutom att den den personen ska vakta bollen mer än sitt liv, ska hen också leta reda på de deltagare som gömmer sig. De som hittas blir fast, men kan räddas av de andra genom att de sparkar bort bollen ur ringen.

Den här leken lämpar sig bäst utomhus. De gånger man har provat göra det inne har föräldrarna inte varit särskilt glada.

Hur gick det när X3M:s redaktion skulle testa på Bollen i ringen då? Självfallet måste Ted vara den som vaktade bollen. Han såg måttligt road ut och gick efter bollen likt en sengångare. Janne var kanske sämst på att gömma sig, men tur för honom att Ted var ännu sämre på att hitta honom. Alltså fick Janne flera gånger chansen att sparka bort bollen ur ringen. Men till slut lyckades Ted ändå, mot alla odds, hitta samtliga deltagare. Bra jobbat!Spegel

Spegel går ut på att en står med ryggen vänd mot de andra deltagarna som sakta men säkert ska närma sig personen. Personen som står med ryggen vänd mot deltagarna får när som helst vända sig om, och då ska alla andra deltagare vara blickstilla. Den som rör sig måste gå tillbaka till startlinjen. Den som är först framme vid personen som är vänd åt andra hållet har vunnit!

Föga förvånande var Ted tvungen att vara den med ryggen vänd mot de andra. Men han verkade faktiskt trivas med det! Reglerna tycks dock ha varit lite oklara då Janne plötsligt börjar buffa sina meddeltagare Fredrika och Frida. Janne fick inget fairplay pris i alla fall.Polis och tjuv

En simpel lek: deltagarna delar in sig i två lag, ena laget är poliser och andra tjuvar. Nästa steg är att poliserna ska försöka fånga tjuvarna. Om en tjuv blir fast, kan en annan tjuv rädda personen genom att vidröra tjuven i fängelset. När alla tjuvar är fasttagna är leken slut.

Det klassiska är ju att en alltid blir sist vald. I X3M:s fall var det Ted som var sist ut, och ingen ville riktigt ha honom. Men han blev polis i alla fall, för de kunde behöva hans byråkratiska kunskaper. Vi hade kanske inte riktig stenkoll på reglerna till leken och därav lite yrsel bland med deltagarna. Varför Janne springer runt med en fotboll under armen har i inget vettigt svar på.Som ni ser i videona så betygsattes även lekarna av deltagarna. Överlägsen vinnare i lektävlingen är leken Spegel. Den leken tycktes alla genuint tycka om faktiskt. Till och med Ted var bekväm i sin roll!