Hoppa till huvudinnehåll

Ekenäs IF sprang över Gnistan

Hemmalagets Fisnik Gerxhaliu nickar bollen i gästernas mål.
Fisnik Gerxhaliu nickar här 4-1 till EIF. Gnistans målvakt Olavi Hetemäki är chanslös. Hemmalagets Fisnik Gerxhaliu nickar bollen i gästernas mål. Bild: Yle/ Patric Westerlund fotbllsmatch,Ekenäs

Ekenäs IF tog en övertygande seger i fotbollens division 2, södra zonen, på lördagseftermiddagen. Gnistan från Helsingfors fick ge sig på centrumplan i Ekenäs.

Slutsiffrorna blev 6-2 (2-0).

Så här många mål har inte EIF bjudit på en enda gång under den här säsongen. EIF hade faktiskt lägen att göra dussinet fullt, men dels hade Gnistan en rätt duktig målvakt i Olavi Hetemäki, dels var skärpan inte alltid hundra procentig i EIF:s avslut.

Tränaren Jens Mattfolk var ändå mycket nöjd efter matchen.

- Vi stod för en fin laginsats idag. Visst kan man plocka fram unga William Lindqvist i försvaret eller Fisnik Gerxhaliu minst sagt effektiva inhopp i andra halvleken, han visade proffsig inställning då han nu inte varit i elvan utan fått vänta på sin tur på bänken. Han kom in och gjorde det han gjorde verkligen bra. Men jag vill nog tala om en lagseger ändå, sade Mattfolk strax efter slutsignalen.

Lindqvist i öppningselvan

William Lindqvist fick nu, i lätt skadade Etchu Tabes frånvaro, agera mittback. Det här var hans första framträdande i EIF-ettans öppningselva. Fisnik Gerxhaliu var effektiv för två, då han inom loppet v elva minuter efter sitt inhopp gjorde två och passade till ett mål.

EIF kom väldigt laddat till match. Och redan i den andra minuten stod matchen 1-0, då Lucas Mondino avfyrat ett välplacerat skott från dryga 16 meters avstånd i högra hörnet på gästernas mål.

Efter en dryg halv timme utdrygade Robin Sid EIF-ledningen till 2-0 och de siffrorna höll sig till paus. Detta trots att hemmalaget hade ett dussintal mållägen. Också Gnistan hade ett par lägen, men kunde inte göra mål.

Gästerna inledde andra halvleken piggt. Efter ungefär fem minuters spel skarvade, gästernas bästa spelare Antti Uusitalo in inbytta Valte Vuorelas frispark. Efter målet hade också Gnistan ett klart grepp om matchen, men EIF höll ut, trots att det stundtals såg väldigt darrigt ut framför hemmaburen.

Då EIF:s bäste man Ville Sevon från nära håll petade in 3-1 verkade luften gå ur Gnistan. EIF gjorde faktiskt tre mål på sex minuter (67 – 73 min). Gerxhaliu stod för två mål, han nickade först snyggt in Tiago Mouras hörna från höger och sköt sedan ett hårt och otagbart skott från 16 meters gränsen i mål. Ville Sevon gjorde ännu ett mål för EIF innan det var dags för matchens snyggaste mål.

Drömträff för Valte Vuorela

Det målet stod Gnistans Valte Vuorela för i den sista matchminuten. Ett hårt skott från 25 meters avstånd gick upp i EIF-målets högra kryss och hemmamålvakten Oscar Forsström kunde inget göra.

- Vi tycks ha som vana nu att spela en kort dålig frekvens per match. Det måste vi jobba med. I övrigt är jag nog nöjd med dagens insats, sade Jens Mattfolk.
EIF får nu vila fram till den 17:e augusti då SOVO från Somero kommer på besök till Ekenäs. EIF-tränaren tar inget för givet.

- Vi har inte haft problem med inställningen tidigare, så inte ska vi ha det nu heller. Det att de flesta lagen väljer att försvara mot oss och satsa på kontringar är ju förstås utmanande. För oss gäller det att ha tålamod så rullar nog målen in, sade Mattfolk.

I EIF var Ville Sevon, Robin Sid och Lucas Mondino speciellt duktiga. Gerxhalius effektivitet är ju värt ett omnämnande, liksom också Simon Eklund pigga insats som högerback. I de stora och duktiga huvudspelarnas frånvaro, har EIF vissa svårigheter med motståndarnas höjdbollar. Gnistans första mål kom delvis av den orsaken.

Matchens kanske bästa spelare under de första 60-65 minuterna var Gnistans mittfältsräv Antti Uusitalo. Han liksom hela Gnistan föll dock tungt efter EIF:s 3-1 mål. I anfallaren Janne Arolinna hade Gnistan en snabb spelare, som man inte lyckades utnyttja till fullo. Å andra sidan var det väldigt sällan som Gnistan överhuvudtaget hade några riktigt disciplinerade anfall i matchen. EIF skötte sitt försvarsspel riktigt bra, med undantag av Gnistans första mål.

Matchen dömdes prickfritt av trion Arttu Kyynäräinen – Arttu Kuukasjärvi – Lotta Vuorio.

Division 2, södra zonen: Ekenäs IF – Gnistan, Helsingfors 6-2 (2-0), 2 min 1-0 Lucas Mondino, 31 min 2-0 Robin Sid, 50 min 2-1 Antti Uusitalo, 67 min 3-1 Ville Sevon, 71 min 4-1 Fisnik Gerxhaliu, 73 min 5-1 Fisnik Gerxhaliu,
EIF: Oscar Forsström; Tiago Moura, William Lindqvist, Johan Estlander, Simon Eklund; Lucas Kaufmann (Calle Forsström), Lucas Mondino, Sampsa Timoska (32 min Matias Astrada), Ville Sevon; Mamadou Konate (v) (62 min Fisnik Gerxhaliu), Robin Sid.
Gnistan: Olavi Hetemäki; Riku Oras, Juha Ahola, Marko Koskinen, Faton Ruka; Juuso Rantanen (46 min Valte Vuorela), Antti Uusitalo, Phillip Nduka (46 min Joonas Kauti), Jesse Jaakkola (70 min Erkko Puranen); Janne Arolinna, Jean Pedro de Lima.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland