Hoppa till huvudinnehåll

Avsevärt mindre pengar till vattenvården

Strandskummet och strandvattnet har färgats grönt av alger. Högsåra, Kimitoön.
Det har förekommit rikligt med blågröna alger i västra delen av Finska viken den här sommaren. Strandskummet och strandvattnet har färgats grönt av alger. Högsåra, Kimitoön. #fixaskärgården,Övergödning

Vattenvårdsprojekt ser ut att få mindre statliga pengar nästa år. Det riskerar att drabba vattenkvaliteten negativt - både i Östersjön och i insjöar.

Första meningen i kapitlet om miljöskydd i Finansministeriets färska budgetförslag börjar så här: "Målet är särskilt att förbättra tillståndet för Östersjön, insjöar och grundvattnet."

Natur och miljös verksamhetsledare Bernt Nordman
Bernt Nordman. Natur och miljös verksamhetsledare Bernt Nordman bernt nordman
- Ändå föreslår ministeriet att vattenvården ska få närmare 10 miljoner euro mindre nästa år. Ibland är det ju så här att orden, eller löftena, och sen de konkreta åtgärderna inte riktigt går hand i hand, kommenterar Bernt Nordman som är verksamhetsledare på miljöorganisationen Natur och miljö.

Han tillägger att det är väldigt problematiskt en sommar som den här med allvarliga förekomster av blågröna alger i havet att två olika budgetmoment inom vattenvård nu skärs ned rejält.

"Mycket som inte kan förverkligas"

I år satsar staten närmare 30 miljoner euro på vattenvård så en nedskärning på närmare 10 miljoner euro skulle vara betydande. Nordman påpekar att om det nuvarande budgetförslaget godkänns så finns det massvis med planer som inte kan genomföras i lika stor utsträckning som tidigare.

- Med de här pengarna har man genomfört pilotprojekt för rening av avloppsvatten, för att testa nya jordbruksmetoder, och hantera gödsel från djurgårdar, sådana här pilotprojekt som har att göra med att man vill sluta kretsloppet.

Nordman är särskilt oroad över att det kan bli mindre pengar till att förnya gamla reningsverk runt kusten och långsammare att bygga ut avloppsnätet på landsbygden, något som Yle Nyheters satsning Fixa skärgården för några veckor sedan tog upp som en viktig punkt att förverkliga.

Politikerna ska ännu komma överens

Skärgårdsklippor vid havet.
Skärgårdsklippor vid havet. finska viken
Men det sker ännu en politisk dragkamp kring budgetförslaget. Miljöministerns specialmedarbetare Timo Juurikkala (De Gröna) säger att Miljöministeriet kommer att kräva mindre nedskärningar för vattenvården.

Om Miljöministeriet får som det vill så skulle vattenvården få 2 miljoner euro mer än vad Finansministeriet föreslår.

- Att skära mindre än planerat skulle göra det lite lättare att förbättra tillståndet i Östersjön och i sjöar runtom i landet, konstaterar Juurikkala.

Men Miljöministeriets förhöjningsförslag har redan ratats en gång, så utgången är osäker. Budgetförslaget för nästa år offentliggörs i mitten av september.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes