Hoppa till huvudinnehåll

Matt Berninger och det heta temperamentet

Matt Berninger är en snäll typ trots sitt heta temperament.
Matt Berninger är en snäll typ trots sitt heta temperament. Matt Berninger är en snäll typ trots sitt heta temperament. Bild: YLE / Louise Lindberg matt berninger

Vi träffar The Nationals frontfigur Matt Berninger och pratar om brödrakärlek och dokumentären Mistaken for Strangers som de just nu är aktuella med. Dessutom tar vi fram vår hemliga kruka.

Flow Festival i Helsingfors är i full gång och i går (9.8) gjorde The National en riktigt fin spelning. Förutom själva musiken är bandet också aktuella med en dokumentär. Mistaken for Strangers är gjord av Matt Berningers bror Tom Berninger. Det är ingen vanlig rockdokumentär, eftersom den handlar mer om Tom själv, och hans förhållande till sin bror, än själva bandet The National.

Filmen är både känslosam och rolig, och när jag berättar för Matt att jag grät när jag såg den, blir han glad. I filmen kommer det fram att Matt sällan gråter, men när han såg slutresultatet var han i alla fall nära till tårarna.

- Jag såg den när den gjordes och vissa delar är emotionella. Mina föräldrar grät när de såg den. Många gråter, men man gråter inte under hela filmen, säger han.

Från första början var det inte meningen att det skulle bli någon film. Tom skulle bara vara med på en turné som roddare. Matt ville att Tom skulle ta med en kamera för att göra någon liten webbvideo. Själva filmen växte fram när Tom senare flyttade in hos Matt och hans fru Carin Besser. Carin såg materialet och började arbeta på filmen tillsammans med Tom.

Så allt vi ser i filmen är äkta?

- Vissa delar var vi tvungna att spela in igen. Och vissa grejer är tagna ur sitt sammanhang. Men det är inte en mocumentary, som vissa kanske tror.

När Matt såg filmen för första gången blev han glad. Framför allt för att hans bror äntligen gjort något stort, från början till slut.

- När jag såg den så var den mycket mer intressant än jag trodde den skulle vara. Fastän den visar upp en del osmickrande sidor av mig och bandet så tror jag att det här är rätt sorts film för oss, säger han.

På tal om osmickrande. Efter att jag såg filmen var jag nästan lite rädd för att träffa Matt eftersom han framstår som en rätt arg och bestämd typ med hett temperament. Jag berättar det här för honom och han ser lite skyldig ut.

- Ja, det är sant att jag kan ha dåligt temperament. Speciellt på turnéer så förvandlas man till ett monster. Sömnlöshet och ångest är orsaken. I filmen så ser du mig inte som en så lugn typ som jag kanske vill att folk ska uppfatta mig som. Men folk som ser våra shower vet att jag inte är så lugn. Jag tappar kontrollen. Men jag är inte en elak person, jag är nog ganska snäll.

Tom bor fortfarande kvar

Toms karriär som roddare för The National fick ett abrupt slut, och han är inte med på spelningen på Flow Festival heller. Han bor fortfarande med Matt och hans familj och jobbar med små filmprojekt och har försökt sig på lite skådespeleri.

- Han är ingen filmregissör, det vet du om du sett filmen. Men kanske han gör några fler skräckfilmer. Eller fortsätter med skådespelandet. Han är bra på det och jag tror han kunde lyckas, säger Matt.

Den hemliga krukan

Efter ett givande snack med Matt så tog vi fram den hemliga krukan, fylld med roliga frågor. I klippet här under får du bland annat höra varför han inte lyssnar på musik på Youtube, och vad han klädde ut sig till när han var liten.Här ser du hela intervjun. Där får du veta varför Matt egentligen ville ha med sin bror på turnén och hur mycket killarna i The National bråkar med varandra.


När intervjun är över vill vi ta en bild på Matt.

- Men kom och sitt med mig! säger han.

Det har jag absolut inget emot.

Matt Berninger ville gärna bli fotad med Webb-Anka.
Matt Berninger ville gärna bli fotad med Webb-Anka. Bild: YLE / Louise Lindberg matt berninger

Nyligen publicerat - X3M