Hoppa till huvudinnehåll

Inomhusluften i nya utrymmen oroar anställda vid Vanda församling

Kaplan Kaj Andersson vid Vanda svenska församling.
Kaplan Kaj Andersson är oroad över inomhusluften i de nya utrymmen som Vanda svenska församling flyttar till. Kaplan Kaj Andersson vid Vanda svenska församling. Bild: Yle/Pia Johansson kaplan kaj andersson

Det är flyttdags för Vanda svenska församling. De nuvarande utrymmena vid fuktskadade Dickursby kyrka skall stängas, men också de nya lokalerna har haft problem med inomhusluften.

Kaplan Kaj Andersson visar runt i rummen där Vanda svenska församling än så länge är inhyst. Det är mycket varmt inne och i vissa rum verkar luften nästan stå stilla. Det är lätt att tro att lokalerna vid Dickursby kyrka har haft stora problem men inomhusluften. Delar av kyrkobyggnaden är till och med drabbad av mögel och därför stängd.

Nu i augusti skall svenska församlingen flytta. Det blir till ämbetshuset i grannen, där delar av finska församlingen verkar. Också den byggnaden har haft problem med inomhusluften, berättar kaplan Kaj Andersson.

- Det gjordes en granskning av inomhusluften i hela ämbetshuset och den gav vid handen att det behövdes vissa åtgärder för luftkonditioneringen. Jag vill gärna höra från fastighetssidan hur stor andel av åtgärderna har vidtagits. Har de gjort så mycket som det föreslogs?

Som en kanariefågel att testa nya rummen

Kaj Andersson berättar att personalen har fått "provsitta" de nya lokalerna.

- Vi har varit och testat några rum, suttit där en timme eller så vid datorn och försökt jobba litet. Det rummet där anställda hade svårast att vara, det har uteslutits. Men när vi testade, så har åtminstone jag känt mig lite som en kanariefågel i en gruva.

Kaj Andersson menar ändå att de nuvarande utrymmena vid Dickursby kyrka är ett klart sämre alternativ.

- Det här kan bli en förbättring i förhållande till det som vi har haft hittills. Jag tror nog att vi ska klara oss.

Drömmen om Larsgården lever

Vanda svenska församling har varit inhyst i de nuvarande lokalerna i tiotals år, eftersom drömmen om ett eget församlingshem - Larsgården - inte har förverkligats. Men Kaj Andersson har inte slutat hoppas, utan tror att flytten nu i augusti inte blir till församlingens slutliga adress.

- Behovet av en egen församlingsgård finns fortfarande och vi har inte gett upp. Men när ekonomin är trängd så tycker jag att kyrkan skall satsa på verksamheten och personalen, inte på väggarna.