Hoppa till huvudinnehåll

Kortare jakt på skogshönsfågel i Nyland och Kymmenedalen?

Ut i naturen: Fyra årstider
(arkivbild) Ut i naturen: Fyra årstider Bild: NRK / Trond Berg ut i naturen: fyra årstider

Jord- och skogsbruksministeriet vill begränsa jakten på tjäder, orre och järpe i Nyland och Kymmenedalen. Orsaken är att förekomsttätheten av alla typer av skogshönsfågel just nu är bara en fjärdedel jämfört med motsvarande tid i fjol. Det här beror till stor del på den kalla perioden i juni, som försvårade fåglarnas häckning.

Enligt förslaget skulle jakt på tjäder i landskapet Kymmenedalen och i Lappträsk, Lovisa och Mörskom begränsas 1.-31.10. (jakttiden skulle vara 10.-30.9.). I resten av Nyland är tjäderjakt redan förbjuden 2012-2015.

Jakt på orre och järpe skulle enligt förslaget begränsas i landskapen Kymmenedalen och Nyland 1.-31.10. (jakttiden skulle vara 10.-30.9.).

Ministeriet har nu på måndagen skickat sitt förslag om begränsningar på utlåtanderunda. Förslaget grundar sig på uppgifter som samlats in 26.7.-3.8.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland