Hoppa till huvudinnehåll

Mats Brandt tror på ett självständigt Malax

Kommundirektör Mats Brandt
Kommundirektör Mats Brandt Bild: Yle/ Malin Hulkki kommundirektör mats brandt

Mats Brandt tror fortsättningsvis på ett självständigt Malax också i framtiden. Han är tillbaka som kommundirektör i Malax efter två år på finansdepartementet i Stockholm. Han har återvänt till ett Malax där mycket har hänt sedan han for.

- Jag kan konstatera att Malax city är som förr, kanske na lite störr, för att låna Lasse Eriksson från Närpes. Men det är så jag upplever det. På två år kan det faktiskt hända ganska mycket. Redan fysiska miljön runt kommungården har ändrat mycket, nya bostäder, ny S-market. Centrum ser faktiskt helt annorlunda ut, säger Brandt.

I Stockholm jobbade Mats Brandt bland annat med att analysera kommuner i Sverige och för honom har tiden i Stockholm varit en stor inspirationskälla. Han har kunnat fördjupa sig i två länders system när de gäller kommunallagen och statsandelsreformen vilket har varit mycket lärorikt.

- Det har gett mig en kick och det var det jag ville ha av det. Nu är jag taggad och beredd att hugga i för Malax del och Österbottens del, säger Brandt.

Tuff höst

Närhösten tror Brandt kommer att kommer att präglas av ekonomin. Statens nedskärningar påverkar kommunerna och ger en större obalans i ekonomin och man blir tvungen att rätta munnen efter matsäcken.

- Vad vi har råd med kommer att diskuteras mycket, bland annat vad vi har råd att bygga. Det blir en höst av prioriteringar, säger Brandt.

En annan sak som han tror att kommer att diskuteras livligt är Vasaregionens fusionsutredning som är under beredning. Själv hoppas han att Malax skall kunna fortsätta som en självständig kommun.

- Jag ser stora fördelar med en mindre organisations flexibilitet. Att vara nära människorna som berörs av servicen. Jag tycker folk är engagerade i Malax, i alla våra kommundelar. Det tar jag som ett hälsotecken att folk vill att det skall vara en bra byggd, säger Brandt.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten