Hoppa till huvudinnehåll

Mer som ett äktenskap än ett band

Nicky Wire, basist i Manic Street Preachers, på Flow Festival 2014.
Nicky Wire från Manic Street Preachers. Visst har han snygg jacka? På den syr han märken samlade från olika håll på världen. Nicky Wire, basist i Manic Street Preachers, på Flow Festival 2014. Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth nicky wire

Om två år har Manic Street Preachers varit ett band i hela trettio år. Inte nog med det, visste ni att killarna har känt varandra sedan de var fyra år gamla?

Vi träffar bandets basist Nicky Wire på Flow Festival och pratar om bandets långa historia och om deras två nya skivor. Manic Street Preachers släppte nämligen två album med bara nio månaders mellanrum, först Rewind The Film och därpå Futurology. När vi undrar varifrån de hittade sådan kreativitet skämtar Nicky att det nog beror på åldern.

- Kanske det var för att vi håller på att bli gamla som vi fick panik.

En ålderskris på gångs kanske? Nja, Nicky berättar också att de två skivorna var så annorlunda att de ville ge ut båda. Och om de skulle ha väntat med det ena menar han att det skulle ha stannat vid bara ett album.

- Ju längre du väntar, desto mera ändrar du på småsaker. Det kändes rätt att ge ut det då genast.

Ena optimistisk, andra melankolisk

Resultatet blev två skivor som skiljer sig mycket från varandra, trots att de i princip har producerats parallellt med varandra.

- Rewind The Film är väldigt walesisk och akustisk, medan Futurology är mycket mer europeisk och optimistisk. Rewind The Film är mera melankolisk.

Den här trion har bra fart på alltså. Kan vi då vänta oss ett till album om nio månader?

- Verkligen inte! Det kommer nog gå två, tre år tills nästa kommer ut.

"Vi bråkar aldrig"

Trots den höga arbetstakten den senaste tiden har Nicky hunnit med lite semester i början av sommaren. Man kunde tänka sig att en rockstjärna semestrar på någon fin semesterort med mycket fest och stök, men så såg det inte riktigt ut för Nicky.

- Jag var hemma med min familj! Vi lekte på gården och tog det lugnt.

Åh, han är så gullig den där Nicky! Tydligen är hans kolleger James Dean Bradfield och Sean Moore lika snälla som honom eftersom bandet aldrig bråkar. Inte ens efter snart 30 år.

- Nej, vi bråkar aldrig. Vi är kanske tysta istället. Det är mera som ett äktenskap.

Ett äktenskap på tre, och dessutom ett väldigt långt sådant. För inte nog med att de har varit ett band sedan 1986, de här killarna har dessutom varit polare sedan de var fyra år gamla. Vid det här laget känner de varandra rätt så bra, med andra ord, men lyckas de fortfarande överraska varandra?

- Ja, jag tror vi överraskade oss själva med Futurology, eftersom den är så optimistisk.

För att höra Nicky svara på frågor ur vår hemliga kruka ska du kolla in det här klippet. Vi får bland annat veta att han aldrig egentligen ville bli musiker, men vad var det han hade tänkt bli istället?