Hoppa till huvudinnehåll

Polis, äventyrare, överlevare

En man som heter Mats Lagerstam.
En man som heter Mats Lagerstam. Bild: YLE/ Tiina Grönroos samtal om livet

Det var en iskall, glashal eftermiddag i början av februari 2010. Överkommissarie Mats Lagerstam var på väg hem från Esbo till Ekenäs. Han satt i sin tjänstebil, en vit Ford Mondeo. Han hade ingen brådska, utan höll sig till 80 km/h där han färdades på riksväg 25 mellan Lojo och Karis. I högra ögonvrån kunde han på håll se ljuskäglor som kom från ett fordon från ett avtag med väjningsplikt. När han närmade sig korsningen kunde han bara konstatera att chauffören från höger inte kommer att få stopp på sin buss. Efter det sade det pang eller "puff" som Mats uttrycker det.

Vid medvetande men omtöcknad

Det var ingen lindrig kollision. Men Lagerstam hölls vid medvetande, med vindrutan i famnen, rök från motorhuven och inkapabel att röra på vare sig armar eller ben.
Minnesbilderna är fragmentariska, men Mats minns att polisradion hade fallit ner från instrumentbrädet och låg mellan frambänkarna. Fastspänd i den kvaddade bilen, oförmögen att göra någonting, hörde Mats Lagerstam hur polisjouren i Esbo tillkallade honom och bad honom kolla en trafikolycka som skett i närheten av det ställe där Lagerstams polisbil befann sig.

- Inte visste polisjouren förstås att det var jag som var inblandad i trafikolyckan.

Lång rehabilitering, många operationer

Vägen tillbaka har varit lång och Mats Lagerstam har genomgått många operationer. Han är tillbaka på sitt jobb som chef för polisinrättningen i Raseborg, men kommer troligtvis att bli tvungen att operera sin höft ännu en gång.

Utåt sett ser Mats helt återställd ut, men han haltar och hans rörlighet är begränsad. Det är först nu, tre och ett halvt år efter olyckan, som Mats har kunnat simma bröstsim. Några löpsteg är inte överhuvudtaget att tänka på.

- Rent psykiskt har det varit tungt, när man inte ens har vetat hur man ska klara alla operationer. Framtiden var länge oviss och familjelivet har blivit lidande på många sätt.

Trots alla krämpor är Mats glad över att han överlevde trafikolyckan. Han är tacksam för sin familj och stolt över att dottern valde att utbilda sig till läkare. Yrkesvalet klarnade då hon såg sin pappa ligga på intensivvårdsavdelningen. I samma veva beslöt sig fruns dotter att hon ville bli sjukskötare, en utbildning som hon blir klar med i december.

Många internationella uppdrag

Under sin långa arbetskarriär har Mats Lagerstam haft många internationella arbetsuppdrag för FN, EU och OSSE. Han har fungerat som såväl militärpolis som civilpolis i många krigsområden och oroshärdar. Han har varit med om flera nära döden upplevelser, men ironiskt nog var det i de egna hemknutarna han var mest nära att mista livet.
Han har också jobbat som valobservatör, en motvikt till polisjobbet i Västra Nyland. Så sent som i somras (2013) reste han till Ulan Bator i Mongoliet för att övervaka presidentvalet i landet.

- Presidentvalet i Mongoliet var väldigt bra organiserat jämfört med till exempel presidentvalet i USA 2008, säger Lagerstam som förövrigt befann sig i Oklahoma som valobservatör och via internet kunde läsa att han själv blivit invald i Raseborgs stadsfullmäktige.

Hör mera i Samtal om livet den 14.08 kl 13.03 och 16.08 kl 20.03. Programmet är en repris från september 2013.

Läs också