Hoppa till huvudinnehåll

Bråket kring campingen i Bjurs fortsätter

Jorma Laiho pratar med Vira Wirén
Jorma Laiho förklara för Vira Wirén varför man inte kan bygga såhär. Jorma Laiho pratar med Vira Wirén Bild: Yle/ Bubi Asplund laiho jorma

Föreningen Bjursin Vaunuilijat vill ha en campingplats för alla på Orslandet i Ingå, men nämnden kräver många åtgärder före det. Föreningen tycker att många av kraven inte är rimliga och har besvärat sig till Helsingfors förvaltningsdomstol.


Byggnads- och miljönämnden i Ingå anser bland annat att tillfälliga större och mindre konstruktioner och för tätt placerade husvagnar är sådant som måste åtgärdas.

Föreningen Bjursin Vaunilijat har inlämnat besvär i ärendet till Helsingfors förvaltningsdomstol. Föreningens besvär gäller fyra av de nio punkter som nämnden vill att förenignen ska åtgärda på området. Byggnads- och miljönämnden i Ingå tar i kväll (12.8) ställning till föreningen Bjursin Vaunuilijats besvär till förvalningsdomstolen.

Nämnden gav i maj (13.5) föreningen en lista på nio punkter som måste åtgärdas innan kommunen kan omfatta föreningens önskemål om en öppen campingplats. Enligt nämndens ordförande socialdemokraten Jorma Laiho handlar det om såväl estetiska som säkerhetsmässiga frågor.

- Det finns en hel del byggnader som varken är hus eller tält och är byggda utan de tillstånd som krävs. Brandsäkerheten måste vara bättre, vagnarna ska stå så att de vid behov snabbt kan bogseras bort. Många vagnar är också alldeles för nära varandra, säger Laiho.

Olovliga bryggor

Han påpekar att bland andra räddningsmyndigheterna har gett sitt utlåtande angående området. Kommunen har också bett polisens och Sydspetsens miljöhälsas syn på saken.

På åtgärdslistan finns krav på att kundernas egna olovliga bryggor måste bort, en åtgärd som föreningen enligt dess ordförande Satu Heino inte kan genomföra.

- Föreningen äger inga vattenområden. Vattnen ägs av Vanda stad. Därför är det här inte föreningens sak att ta bort några bryggor, säger hon.

Hon konstaterar också att avstånden mellan husvagnar är tillräckligt stora.

- Vanda stad har i tiderna anvisat platserna för vagnarna. Där har Vanda låtit installera eluttag som husvagnsägarna använder.

Hon säger att kravet på att sammanlagt 17 husvagnsplatser helt ska bort inte kan uppfyllas.

- De platserna kommunen vill ha bort finns på en privat väg som ägs av Vanda stad. De finns vid vägen till simstranden, säger Satu Heino.

Camping på åkern

Hon har också väldigt svårt att första att Ingå kommun vill placera husvagnplatserna på åkern på området, inte nära stranden.

- Bjurs finns ju på en ö som är omringad av vatten. Det är ju helt vansinnigt att camparna inte ska få se havet över huvudtaget utan placeras på en åker.

Vad gäller tillfälliga och mer eller mindre märkliga konstruktioner som under åren byggts, tycker Satu Heino inte är en så stor sak.

- Många av dem har ju funnits där i tio eller femton års tid, säger hon, men medger i samma andetag att det att något funnits länge på samma ställe inte berättigar till att de ser ut hur som helst.

Konstruktion som sommarstuga

En byggnad eller snarare konstruktion som finns på Bjurs campingområde är Vira och Pekka Wiréns sommarställe rätt nära den fina simstranden. Konstruktionen är väl gömd i skogen, men är inte ett tält, inte heller hus, utan någonting mitt emellan dessa.

Konstruktionen är 3-4 bred och 10-12 meter lång och är byggd i anslutning till ett stort tält med hörnpålar, takribbor och övertäckt med en grön presenning. På gårdsplanen finns lite blomster och andra odlingar samt en bur med ett par kaniner och en annan bur där en tam ekorre brukar hålla till.

Vira Wirén berättar att hon och hennes man till vardags bor i Vanda, men brukar vara här under juli och augusti.

- Så här har vi haft det ett par år. Tidigare hade vi inget annat än ett tält här, säger hon.

Jorma Laiho, ordförande för byggnads- och miljönämnden, tycker att konstruktionen ser trivsam och väldigt trevlig ut, men gillar inte det att man inte sökt om åtgärdstillstånd för att bygga den.

- Den här konstruktionen finns ju också på ett sådant ställe, att till brandmännen har svårt, eller omöjligt att ta sig hit, säger han.

Försiktiga på alla vis

Laiho har svårt att förstå att man inte bryr sig mer än så om brandsäkerheten.

- Vi är väldigt försiktiga här. Jag kollar till exempel gasflaskan flera gånger per dag, att den säkert är stängd då den inte används, säger Vira Wirén.

Visste inget om tillståndskrav

Hon säger att hon egentligen inte visste att man behöver ett tillstånd för att bygga det paret Wirén har byggt.

- Jag vet inte ens var man ska söka sådana tillstånd, säger hon.

Hon säger att konstruktionen kommer att rivas genast om myndigheterna så kräver.

- Hoppas att vi inte behöver riva det här. Vi trivs här så bra, säger hon.

Föreningen vill utveckla området

Satu Heino berättar att det finns ungefär 75 sådana campare som mer eller mindre regelbundet finns på Bjurs campingområde. Vissa av dem besöker området året om.

Hon säger att föreningen gärna vill utveckla området, men om villkoren är för krävande är det svårt. Hon tycker också att det att Ingå vill bevilja ett beslut som endast är i kraft fem år gör det besvärligt.

- Vi har ju ett hyreskontrakt med Vanda som är i kraft tio år.

Vanda stad har haft ett rekreationsområde för sina invånare och anställda i Bjurs sedan år 1983. Bjurs campingområde är 67 hektar stort. Enligt föreningens anmälan finns där 103 husvagnsplatser, 15 tältplatser och två campingstugor med sammanlagt tolv bäddplatser.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland