Hoppa till huvudinnehåll

Brottslingar använde Valios konton

Valios logistikcentral i Riihimäki.
Valios logistikcentral i Riihimäki. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen valios lastbil

I Ryssland misstänks brottslingar ha använt bland annat mejeriföretaget Valios konton för att utföra bedrägerier. Valios styrelseordförande ser tisdagens beväpnade razzia på företagets kontor i S:t Petersburg som märklig.

Razzian i Valios kontor i S:t Petersburg är en del av en brottsutredning, uppger ryska myndigheter för nyhetsbyrån Itar-Tass. Myndigheterna misstänker att en förbrytarliga har använt ett antal företags konton för att utföra bedrägerier värda 45 miljoner rubel, alltså runt en miljon euro. Finländska Valio är ett av företagen.

Valio som företag har ingenting med fallet att göra. Företaget försäkrar i ett pressmeddelande att det verkar i enighet med rysk lag och är villigt att ge myndigheterna all information som behövs.

Ligan misstänks ha bedrivit olaglig bankverksamhet på olika håll i Ryssland under åren 2011-2013. Den ska bland annat ha överfört pengar till över 20 företags konton. En grupp från Dagestan misstänks ligga bakom verksamheten.

Beväpnade poliser och polisutredare deltog i tisdagens razzia i Valios lokal, där målet var att hitta nya bevis. Valios styrelseordförande Antti Rauhamaa betecknar razzian som märklig.

- I Finland gör vi inte bokföringskontroller med vapen, kommenterar han för Yle.

Läs också