Hoppa till huvudinnehåll

Det kan dröja länge innan operationerna återupptas

Operationsverktyg på Vasa centralsjukhus.
Arkivbild. Operationsverktyg på Vasa centralsjukhus. Bild: Yle/Matti Palmu operationsverktyg

Det finns ännu ingen klarhet i hjärtkirurgins framtid på Vasa centralsjukhus. Buden från Åbo och Helsingfors möter inte arbetsgruppens förhoppningar.

Arbetsgruppen med ansvar att reda ut framtiden för hjärtkirurgin på centralsjukhuset fick under tisdagens möte ta del av anbud från Åbo. Man har tidigare tagit del av ett anbud från Helsingfors. Men inget av alternativen är tillfredsställande.

Hans Frantz Bild: YLE/Jussi Laine hans frantz

- Förslaget från Åbo räcker inte till för att Regionförvaltningsverket ska godkänna det och förslaget från Helsingfors skulle ha blivit väldigt dyrt, säger Hans Frantz (Sfp), ordförande för sjukvårdsdistriktets styrelse.

Arbetsgruppen beslöt att man ska resonera skilt med de båda personerna under veckans gång för att se om det går att modifiera förslagen.

Bara en vecka per månad

Personerna i fråga är Kari Kuttila, som också sitter med i arbetsgruppen och är överläkare för hjärt- och thoraxkirurgin på Åbo universitetssjukhus och överläkare Kalervo Werkkala från Helsingfors universitetssjukhus.

Problemet med kirurgerna från Åbo är att de enligt förslaget bara skulle vara i Vasa en vecka per månad och att den ansvariga överläkaren Kuttila inte fysiskt skulle befinna sig i Vasa.

Werkkala är på väg att gå i pension och kunde tänka sig att komma till Vasa två veckor i taget.

- Men hans ersättningskrav var alltför högt, säger Frantz.

Nya offertrunda tar ett par månader

Sjukvårdsdistriktet kommer hur som helst att begära in nya offerter för konsulterande läkare. Men den proceduren kommer att ta mellan åtta och nio veckor, bedömer Frantz.

Avtalet med läkarna från Satucon i Kuopio gick ut den 30 juni och de lämnade inte in någon ny offert under den offertrunda som ordnades tidigare i år.

- I bästa fall kan vi komma igång med operationerna sent i oktober, säger Frantz.

Fram tills dess skickas patienterna till Tammerfors eller Åbo för operation.

Nästa veckas måndag fortsätter diskussionerna och då kommer också kirurger från Umeå till Vasa för att diskutera samarbetsmöjligheter över Kvarken.

Läs också: Flera alternativ för hjärtkirurgin - men slutet kan vara nära