Hoppa till huvudinnehåll

Fiilisvägg om vänskapens betydelse

I dag inledde 59 000 finländska barn sin skolgång. I de svenskspråkiga grundskolorna börjar ca 3 550 barn skolan. Några av dem samlades i Vasa Övningsskola, i gymnastiksalen under ledning av rektor Elisabet Backlund-Kärjenmäki för att inleda läsåret.

Stämningen var glad och förväntansfull, inte minst för att eleverna fick se slutresultatet av det projekt de jobbat med under några intensiva dagar under våren.

- Temat för skolfreden, som kommer att utlysas den 21.8, är i år vänskap. Därför platsar det så extra bra med ett konstverk som detta just i år, säger rektor Backlund-Kärjenmäki.

De tre sista dagarna i april gjorde Svenska Yles barnredaktion Hajbo ett väggkonstverk, en så kallad #hajbofiilisvägg, tillsammans med Vasa Övningsskola. En vägg som man kan ställa sig framför och tanka god stämning. På väggen finns bilder på klasskamrater, lärare och skolpersonal som alla säger något snällt om varandra, något om vad en god vän betyder för dem.

- Det här kommer att betyda något alldeles speciellt för oss alla. Väggen bidrar till att aktivt kunna arbeta med det tema som skolfreden har i år, dvs vänskap. Ofta faller temat i glömska när man kommit en bit in i terminen, men inte detta år. Så länge väggen finns här kommer den att fungera som en påminnelse om vad vänskap betyder, fortästter Backlund-Kärjenmäki. Det har varit fantastiskt för alla som varit med.

Alla fick svara på frågan "Vad vill du säga till din bästa vän?"

Tanken är att meddelandet man säger är anonymt, att det för avsändaren har en specifik mottagare som hålls hemlig för att alla ska kunna känna sig träffade av budskapet.

Men ibland är det svårt att gömma hur mycket någon betyder. En pojke sa "Tack att du finns" och flikade in "och det är till min syster." Många sådana stunder blev det under projektets gång. Mycket skratt, vänner som ville ta kompisbilder och reflektioner.

- Det blir som att väggen talar till en, med alla komplimanger, säger elev Albin Lundberg.

Temat för årets skolfred är "Vänskap" och den här hösten är det i Tammerfors som skolfreden utlyses 21.8.

Hajbo är Svenska Yles innehåll för 8-12 åringar. Fler Hajbovideon hittar du på svenska.yle.fi/hajbo
Du kan också följa Hajbo på Instagram på @hajbooo

Petra Holm

Läs också