Hoppa till huvudinnehåll

Första skoldagarna vi minns

Försena dig inte på första skoldagen. Bild: YLE / Hanna Othman övergiven plats

Idag startar skolåret på allvar och det vimlar av små skolbarn där ute. Också vi på X3M har varit dryga en meter långa, haft en överstor ryggsäck på ryggen och snoret hängandes i näsan. Hur minns vi vår första skoldag? Vem fick kvarsittning och vems långfinger hamnade på bild i lokaltidningen?

Det är länge sedan vi på X3M började lågstadiet. Vi gick tillbaka i tiden och kom ihåg hur det var när vi började skolan. Det kom fram att man inte behöver vara världens snällaste elev för att få jobb på den här kanalen.

Pernilla Karlsson:

På den tredje dagen måste min mamma och pappa delta i ett föräldrasamtal. Jag hade spolat ner någons mössa i toaletten.

Frida Lindholm:

Vi åkte skoltaxi. Den kom och hämtade oss vid brandstationen där vi alla stod och väntade. Taxichaffören hette Peter och han spelade Tomas Ledins Släpp hästarna fria. Den sjöng vi i alla sex år i taxin när jag gick i lågstadiet.

Sommar-Louise Lindberg:

Jag minns inget annat än att jag fick kvarsittning första dagen. Jag kom för sent till en lektion efter matpausen för jag inte hittade till rätt klass. Det var ju synd om mig och de straffade mig. Min pappa talade inte med mig på en vecka.

Petski Westerholm:

Om vi är helt ärliga så minns jag inte så mycket av vad som hände den första skoldagen. Men jag får en bild i huvudet där jag står vid skolans grind och tittar in mot skolgården. Jag kommer ihåg att jag tänkte att det här kommer aldrig att gå bra. Jag vill inte dit och dom vill antagligen inte ha mig dit heller.

Ted Forsström:

Det var en mycket viktigare dag när man började högstadiet för då var man mycket mer medveten om vad som skulle hända. På ettan så slängdes man in i något nytt utan att riktigt veta vart man hamnade. Första dagen i högstadiet var jag klädd i en läderväst. (Det kom ett sms till redaktionen som avslöjade att Ted kallades för Lädersnubben från Purmo).

Anka Granroth:

Jag minns att jag träffade min bästa vän, som då inte ännu var min bästa vän och vi är fortfarande nära vänner. Jag gick in i klassrummet och såg min blivande bästis sitta där i sin rosa My Little Pony-tröja. Jag var också klädd i rosa, en My Little Pony-heldräkt.

Janne Grönroos:

Jag grät när när jag kom hem efter första skoldagen. Vi hade fått en läxa, vi skulle klippa ut tio stycken a-bokstäver från tidningar och limma dem i ett häfte. Jag kom hem och skulle börja göra läxan men tyckte det var olidligt tungt och jobbigt och började gråta. Min mamma satt sig ner bredvid mig och sa att om jag gråter över detta så kommer det nog att bli jätte jätte jätte tungt i skolan för mig. Så det var bara att rycka upp sig och gå in i syrrans rum och stjäla hennes bokstäver.

Isa Mårtenson:

Min syster gick på sexan när jag började i lågstadiet och det var kanske det tuffaste någonsin. Min plan för att få vänner var att berätta att jag har en syster som går på sexan och har permanentat hår.

Niclas Johansson:

Det var en journalist från lokaltidningen som var på besök i vår skola den första dagen. Man skulle ju vara lite häftig när man började skolan så jag visade långfingret åt fotografen. Där ser man mitt finger på bilden med glada ettor som går till skolan.

I ljudklippet kan du lyssna på redaktörerna som själva berättar om sin första skoldag.

Minns du din första skoldag?

Nyligen publicerat - X3M