Hoppa till huvudinnehåll

”Idiotiskt att försämra något som fungerar”

EU-kommissionen lägger sig i böndernas mammaledigheter
EU-kommissionen vill drastiskt minska på finländska bönders rätt till avbytare. Till exempel rättigheten till moderskaps- och föräldraledighet skulle gälla bara i sex månader, mot att nu gälla hela ledigheten. Meningen är att försämringen träder i kraft i juni 2015.

Det var i början av sommaren som EU-kommissionen godkände riktlinjerna för statstöden. I bakgrunden finns en strävan att förenhetliga statsbidragen till jordbruket inom EU. Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK kräver att Finland förhandlar om undantag från bestämmelserna.

Förutom att landets 4000 avbytare beräknas minska med tusen, ställer det också de enskilda familjerna i en knepig situation. Det är främst på de stora bondgårdarna med många mjölkdjur som båda föräldrarna arbetar heltid på gården.

En person klarar inte allt arbete på gården

Carina Kecklund och Kaj-Oskar Rudström har en bondgård i Kronoby med mer än 300 djur, mest mjölkkor. Det finns ingen som helst möjlighet att en person klarar allt arbete ensam.

- Får man inte avbytare hela ledigheten måste vi anställa någon privat. Det nuvarande systemet har fungerat väldigt bra. Vi har i huvudsak tre personer som cirkulerar som avbytare här på gården, säger Carina Kecklund.

Hanna Björk, chef för avbytarservicen i Pedersöre.
Hanna Björk, chef för avbytarservicen i Pedersöre. Bild: Yle/Jussi Itämäki hanna björk

Hanna Björk är chef för avbytarservicen i Pedersöre, som administrerar hela svenska Österbotten. Det finns ungefär 100 avbytare på månadslön, just nu är tio bönder på mamma- eller föräldraledighet. Avbytare behövs också för sjukdomsfall och lagstadgade semestrar.

- Mammaledigheterna och annat som man vet om i god tid lyckas vi ordna. Om någon plötsligt bryter benet kan det bli besvärligt. Men man har byggt upp ett välfungerande system så vi har klarat det bra, säger Hanna Björk.

Ines Rudström
Ines Rudström Bild: Yle/Jussi Itämäki rudström

”Idiotiskt att försämra”

Samhällets avbytartjänst är inte gratis för jordbrukarna. Avgiften är graderad enligt vars och ens inkomster från jordbruket. För de mammalediga stiger avgiften vid föräldraledighet och en gång till vid vårdledighet.

- Min åsikt är att det är ganska idiotiskt att försämra nånting som fungerar någorlunda bra. EU-kommissionen kunde ju fundera på att förbättra för andra i stället för att försämra för oss, säger Kaj-Oskar Rudström.

Läs också