Hoppa till huvudinnehåll

Kuronen: Situationen i Gaza är förfärlig

Antti Kuronen besöker aamu-tv efter sin resa till Gaza.
Antti Kuronen. Antti Kuronen besöker aamu-tv efter sin resa till Gaza. kuronen

Yles redaktör Antti Kuronen som nyligen kommit hem från Gaza beskriver situationen där som förfärlig och värre än han hade föreställt sig.

- Där finns stora områden som är totalförstörda. En del områden har varit utan elektricitet i cirka tre veckor. Vatten finns inte och avloppssystemen är sönder på många platser. Där luktar ganska illa, berättar Kuronen i Yles Aamu-tv.

Kuronen säger att många bor i FN:s skolor.

- I ett vanligt klassrum kan över 40 människor bo tillsammans.

Enligt Kuronen har nästan alla människor berättelser om döda släktingar. Många har också förlorat sina hem.

- Under eldupphöret återvände människor till sina hus. Det var tragiskt att se att kvar på platsen ofta bara fanns en betonghög där människor började gräva för att försöka hitta kvarblivna saker. Där kan också ha funnits döda.

Kuronen besökte också den israeliska sidan och konstaterade att också där råder en verklig rädsla för Hamas raketattacker.

Kuronen tror att det ännu kan vara en lång väg tills man når en mera långvarig vapenvila mellan Israel och palestinierna. Mycket på grund av Hamas och palestiniernas krav på att blockaden av Gaza upphävs.

- Alla vanliga Gazabor vill säkert att kriget ska få ett slut men de är ändå beredda att kämpa ännu ett tag för att uppnå en förändring i situationen med blockaden.

Se hela intervjun med Kuronen här (på finska).

Så här såg Antti Kuronens resa ut på Twitter.

Läs också