Hoppa till huvudinnehåll

Nytt system ska hjälpa Israel hitta tunnlar

israelisk pansarvagn
Israeliska trupper drog sig bort från Gazaremsan i början av augusti efter att 32 tunnlar hade förstörts israelisk pansarvagn Bild: EPA/ATEF SAFADI pansarvagn

Israel förbereder sig för att bygga ett system som ska hjälpa landet att hitta Hamas tunnlar.

Med hjälp av ett nätverk av sensorer ska byggandet av nya tunnlar kunna upptäckas, men det kommer att ta flera månader innan man kan säga om teknologin fungerar, säger en arméofficer.

Fram tills dess förbehåller sig Israel rätten att invadera Gazaremsan på nytt för att förstöra nya tunnlar som de tror att håller på att byggas.

Ett av huvudmålen med Israels invasion av Gaza i juli var att utplåna Hamas nätverk av tunnlar, och armén uppger att de förstörde 32 stycken under invasionen.

Israel har hittills försökt upptäcka tunnlarna med hjälp av seismiska detektorer, men det har inte lyckats.

Officeren berättade att en israelisk delegation hade åkt till Vietnam år 2002 för att försöka lära sig av amerikanernas metoder att upptäcka gerillatunnlar under Vietnamkriget på 1960- och 1970-talen.

Den nya tredagar långa vapenvilan mellan Israel och palestinska Hamas är nu halvvägs, och verkar hittills ha hållit.

Parterna för som bäst indirekta samtal med Egyptens medling i Kairo.

I den nyaste invasionen av Gaza dödades nästan 2000 palestinier, varav största delen var civila. På den israeliska sidan dog 67 människor, främst soldater.

Stora delar av Gazaremsan har förstörts av konflikten och det kommer att ta länge innan bostadshus och infrastruktur är återuppbyggt.

Läs också