Hoppa till huvudinnehåll

Rock Donna stärker tjejers musikaliska självförtroende

Rock Donna
17 flickor deltog i musiklägret Rock Donna i Karis förra veckan. Rock Donna rockdonna

Förra veckan ordnades det tredje Rock Donna-musiklägret för tjejer och unga kvinnor mellan 13 och 19 år. Rock Donna är ett projekt under De Ungas Musikförbund i Svenskfinland och har som mål att höja deltagarnas musikaliska självkänsla. Kulturtimmen besökte lägret i Karis för att tala om hur det är att vara kvinna i en mansdominerad bransch.

- På konserter är det allt som oftast de manliga musikerna, speciellt instrumentalisterna, som är i majoritet. Vi vill uppmuntra fler unga kvinnor att våga spela instrument som kanske anses manliga, säger Vicky Österberg som är trumlärare och en av bandledarna på lägret.
Huvudfokus under veckan ligger på att flickorna blir indelade i band och skriver sina egna låtar som sedan bandas in i studio och uppförs på en slutkonsert. Dessutom ordnas olika workshops, privata musiklektioner och föreläsningar bland annat om normkritik, samt herstory – musikhistoria ur kvinnoperspektiv.

Två av lägerdeltagarna, Vilma Eklöv och Sofia Nordberg, spelar trummor respektive bas i det nygrundade rockbandet Pretty Bombers.

Pretty Bombers
Pretty Bombers, f.v. Sofia Nordberg, Ellen Grönlund, Evelina Salonen, Vilma Eklöv och Moa Enberg. Pretty Bombers rockdonna

- Det roligaste har varit att helt enkelt spela trummor, sen när man äntligen lärt sig låten ordentligt, säger Eklöv som till vardags spelar klassiskt piano.

Förutom det rent musikaliska har de också lärt sig mycket om samhälls- och könsnormer.

- Vi har diskuterat om vad som anses manligt och kvinnligt och vad det egentligen är för skillnad, berättar Nordberg. Att kvinnor i historien har varit förtryckta reflekteras förstås också i musikvärlden.

Proffstrummisen Vicky Österberg håller med. Hon berättar att hon ofta efter en spelning får komplimanger i stil med ”Oj, vad duktigt du spelar, för att vara kvinna”.

Att som kvinna vara tvungen att bevisa att man kan sätter mycket större press på ett uppträdande. I en drömvärld skulle Rock Donna inte behöva existera, menar arrangörerna, då skulle kön inte spela någon roll när det handlar om att spela ett instrument.

- Vi hoppas få se en ny generation av finlandssvenska kvinnor som börjar arbeta med precis vad de vill, vare sig det är musik eller något annat. Jag hoppas att vi kan inspirera dem till att lyssna och tro på sig själva, säger Österberg.

Hör mer i Kulturtimmen, torsdagen den 14.8.2014, kl. 14.03-15.00 i radio Vega!

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje