Hoppa till huvudinnehåll

Samlingspartiet vill ha en stramare budget

Presskonferens under Samlingspartiets möte i Seinäjoki.
Presskonferens under Samlingspartiets möte i Seinäjoki. Presskonferens under Samlingspartiets möte i Seinäjoki. Bild: Str/Lehtikuva/Timo Aalto laura räty

Samlingspartiet kräver en stramare budget. Inte av elakhet, säger statsminister Alexander Stubb (Saml), utan av omtanke om landets ekonomi.

Samlingspartiet har hållit sitt strategimöte inför hösten i Seinäjoki på måndagen och tisdagen. De samlingspartistiska ministrarna låter förstå att de inte deltar i att lova vitt och brett åt olika grupper i ett stramt läge.

En prioritet för Samlingspartiet är dock att stöda jordbruks- och livsmedelssektorn i budgetmanglingen.

"Budgeten är fastslagen"

Statsminister Alexander Stubb säger att budgeten redan är fastslagen till 99,5 procent och det finns små möjligheter till flexibilitet eller till att dela ut mera pengar.

- Vi levde lite loppan från 2000 till 2008 efter de svåra åren på 1990-talet. Nu måste vi dra slutsatsen att det inte är ett konjunkturproblem utan ett strukturellt problem att få budgeten i balans.

Statsministern säger att regeringen knappast river upp finansminister Antti Rinnes (SDP) förslag att höja pensionärsavdraget i beskattningen och garantipensionen med 10 euro.

Läs också:
Stubb: Svår höst väntar
"Haglund och Vapaavuori får komma med egna förslag"

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes