Hoppa till huvudinnehåll

SDP vill också ha väg ut ur sanktionerna

Jouni Backman på Socialdemokraternas sommarmöte i Villmanstrand.
Jouni Backman värnar om livsmedelsexporten. Jouni Backman på Socialdemokraternas sommarmöte i Villmanstrand. Bild: Lehtikuva/Kimmo Mäntylä backman jouni

EU:s rysslandssanktioner är nödvändiga i dagens läge, men unionen måste skapa en plan för hur den stegvis kan förmildra de ekonomiska sanktionerna. Detta för att också vara redo att avveckla dem helt om situationen i Ukraina tar en gynnsam vändning.

Detta utlåtande kom Socialdemokraternas riksdagsgrupp med på sitt sommarmöte i Villmanstrand på tisdagen.

Socialdemokraterna vill vidare att Finland ska jobba aktivt för att hitta nya marknader för sina livsmedelsprodukter om det är så att exporten till Ryssland blir lidande på grund av de ryska motsanktionerna.

- Vi måste vänta några veckor eller månader och se vad som har hänt. Sen måste vi reda ut om det finns möjligheter att hitta hjälp från statsbudgeten, sa riksdagsgruppens ordförande Jouni Backman i Villmanstrand.

Socialdemokraterna klargjorde på mötet sina målsättningar inför regeringens budgetförhandlingar. Riksdagsgruppen vill bland annat ha pengar i budgeten för att minska på gruppstorlekarna i daghemmen och skolorna.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes