Hoppa till huvudinnehåll

Tove Appelgrens käpphästar

Tove Appelgren är en av Vega sommarpratare 2014
Tove Appelgren är en av Vegas Sommarpratare 2014 Tove Appelgren är en av Vega sommarpratare 2014 Bild: Zacharias Granqvist vegas sommarpratare 2014

- Ibland tänker jag att den generation jag tillhör är så utbränd, deprimerad och överbelastad för att vi är den första generationen som har en mer generationsgenomsyrande kunskap om psykologi.

- Det är bra i sig, det ifrågasätter jag inte alls, men det betyder också att vi inte kan värja oss från att förstå eller i alla fall försöka förstå inte bara oss själva och våra barn utan dessutom vår föräldrageneration som blivit vuxna under helt andra premisser, intressen och kunskaper.

Så inleder Tove Appelgren sitt sommarprat i Radio Vega. Hon har flera käpphästar som behöver rastas, det här var den första.

Tove Appelgren är regissör, författare och dramatiker samt psykologistuderande. I början av sommaren gick flyttlasset från Helsingfors till Åbo. Familjen består av mannen Robin och sju barn.

Ensamförälderskap

Till Toves käpphästar hör bland annat familjen, eller snarare det faktum att kärnfamiljen är normen framom andra familjeformer. Tove lever själv i en nyfamilj, men har också erfarenhet av att leva som ensam förälder.

- Även om den goda kärnfamiljen kan ses som primuseleven i livets skola, finns det något enastående positivt med ensamförälderskapet som aldrig tas upp och som varken kärnfamiljen eller nyfamiljen kan uppnå.

- Jag tror att de flesta ensamföräldrar känner igen sig i det här; då det inte finns en annan vuxen i familjen erbjuds förälder och barn en kommunikationskanal som är tillgänglig endast för just den familjekonstellationen. Föräldrar som lever ensamma med sitt eller sina barn har i regel en fin kontakt och uppfattar sig som ett team över generationsklyftan på ett annat sätt än man gör i familjer där det finns fler vuxna.

- Det finns ett alldeles speciellt band mellan ensamföräldern och barnen i den familjen. Det här måste upplevas för att man ska förstå det.

Tove Appelgren berättar också hur det är att leva som frilans och känslan av att längta efter lagstadgade kaffepauser. Och att ta steget ut och börja studera till ett nytt yrke när man fyllt fyrtio.

Också förlagsfusionen och vad den inneburit för författarna i Svenskfinland berörs i Tove Appelgrens sommarprat.

Bland annat den här musiken spelar Tove Appelgren i sitt sommarprat:

Ännu fler av Toves käpphästar kan du höra om när hon sommarpratar i Yle Radio Vega den 12 augusti kl 10.05. Du kan också lyssna på Toves sommarprat på Yle Arenan

Här hittar du en lista på alla Vegas sommarpratare 2014!

Läs också

Nyligen publicerat - Vega