Hoppa till huvudinnehåll

Ebolaepidemin utom kontroll

ebolamsittad
Problemet med ebola i Västafrika hänger ihop med kulturella traditioner och okunskap om hur man ska hantera en ebolasmittad person, säger Sierra Leones ambassadör Edward Turay. ebolamsittad Bild: EPA/EMILIO NARANJO ebolaepidemin 2014

Ebolasituationen i Västafrika har under de senaste veckorna förvärrats i snabb takt och världshälsoorganisationen WHO varnar för epidemin som skördat drygt tusen liv sedan utbrottet i februari. Sierra Leone är ett av de hårdast drabbade länderna, och i behov av all hjälp de kan få. Bland annat utrustning för att skydda sjukhuspersonalen.

Edward Turay är Sierra Leones ambassadör i Storbritannien, Irland och de nordiska länderna. Han besökte Finland för att informera om situationen i Västafrika och för att visa att de behöver allt stöd de kan få. Bland annat är sjukhuspersonalen i Sierra Leone i behov av utrusning för att skydda sig själva från epidemin.

Edward Mohamed Turay
Sierra Leones ambassadör Edward Turay vågar inte åka hem innan ebolaepidemin är förbi Edward Mohamed Turay Bild: YLE / Kia Svaetichin edward mohamed turay

- Våra sjukhus behöver allt, utan t.ex. gummihandskar, munskydd och andningsskydd är det livsfarligt att jobba på ett sjukhus. Vi har redan förlorat 42 sjukskötare och två läkare till denna sjukdom. Om vi har den rätta utrustningen för att skydda personalen kan vi också göra ett bättre jobb och rädda fler människor.

Kulturella traditioner förvärrar situationen

Problemet med ebola i Västafrika hänger ihop med kulturella traditioner och okunskap om hur man ska hantera en ebolasmittad person. Visar man traditionell omtanke och närhet för sina närstående när sjukdomen redan brutit ut är man själv snabbt dödsstämplad, förklarar Edward.

- Enligt islamsk tradition ska man tvätta en död människas kropp innan den kan begravas. Även om vi försöker informera vårt lands folk om hur farligt det är så vägrar de tro oss och bryta mot sina religiösa traditioner. Samma gäller kremering av de döda, det skulle kunna lösa en hel del problem och begränsa spridningen av ebola. Men det går oftast de anhöriga inte med på, men visst går det framåt också. Folket har börjat förstå hur farligt det är att vara i direktkontakt med sjuka och döda, säger Turay.

Över tusen har dött enligt WHO

Mer än tusen människor har dött i Liberia, Guinea, Nigeria och Sierra Leone sedan ebolautbrottet i februari. WHO klassade den dödliga sjukdomen Ebola som ett internationellt utbrott i slutet på förra veckan.
Världshälsoorganisationen tillåter användandet av läkemedel mot ebola, det experimentella serumet ZMapp. Läkemedlet är fortfarande i försöksstadiet och har hittills bara testats på apor.

- USA:s president Barack Obama har gått med på att Liberia ska få använda det här läkemedlet. Och jag säger också att hellre kan vi fungera som testdjur än att vi dör av sjukdomen, så jag hoppas verkligen att vi i Sierra Leone också ska få testa medicinen.

Ebola

Ebola förorsakar blödarfeber och räknas som världens farligaste virus.

Sjukdomen upptäcktes 1976 i Sudan och i Kongo-Kinshasa och namngavs efter floden Ebola.

Det finns flera ebolasorter. Den dödligaste kallas Ebola Zaire och det är den som nu härjar i Västafrika.

Symptomen kan dröja upp till tre veckor men inkluderar influensaliknande symptom som hög feber, huvudvärk, diarré och muskelsmärtor. Sedan kan blödningar och organkollaps följa.

Inkubationstiden är mellan 2 och 21 dagar.

Ebola-viruset har sedan utbrottet i februari dödat 1 013 människor och totalt har 1848 människor insjuknat. Men man befarar att de är många fler eftersom mörkertalet är så stort.

(TT – Reuters, WHO, BBC)

”Jag är livrädd”

- Jag är hela tiden livrädd. Även om jag inte löper stor risk för att bli smittad om jag reser hem så vågar jag inte ta risken. Jag tänker inte resa hem innan det här utbrottet är över, säger Edward som är stationerad i London.

I Sierra Leone har man stängt gränserna till grannländerna och vissa flygbolag som Birtish Airways har slutat flyga till landet. Presidenten har också utfärdat ett 90 dagar långt undantagstillstånd. Turay berättar att man försöker isolera de ebolasmittade personerna så fort som möjligt och ge dem vård.

- På kvällen är det förbjudet att åka taxi i huvudstaden Freetown och stora folksamlingar är också förbjudna just nu. Kvällstid ser Freetown ut som en spökstad.

UM avråder resor till de drabbade länderna

Finlands Utrikesministerium avråder finländare från att resa till de tre värst drabbade länderna. Säkerhetsläget förändras hela tiden men det kan bli svårt att ta sig in och ut ur länderna och sjukvården är väldigt belastad som bäst. Om man blir sjuk när man befinner sig i något av länderna kan det vara farligt att uppsöka sjukhus och det finns inte resurser att få vård.

Ebolan sprider sig i västafrika
Ebolan sprider sig i västafrika Bild: Yle ebola

Men Edward Turay ser ljust på framtiden.

- Ebolan lever och gror i mitt hemland som bäst och sedan ebolautbrottet har vi haft upp till 40 dödsfall i veckan. Men nu hade vi endast tio dödsfall och det är ju onekligen ett gott tecken. Jag tror att situationen kommer att förbättras. Sjukdomen håller långsamt på att tappa sitt dödsgrepp om oss. Jag tror att situationen är helt annan redan i början av oktober och från och med december kan den redan ha blivit utplånad.

Lyssna på intervjun i Myteriet i Radio X3M efter klockan 12 och i Radiohuset i Radio Vega efter klockan 15 idag.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle